Bytový textil

Teplo domova se zateplenými závěsy

Základem je silný a hustě tkaný závěsový materiál,jako je například samet,žinylka,vhodné jsou i materiály používané k čalounění, neboť ty mají vysokou gramáž a jsou odolnější. Záleží samozřejmě na tom,jak dalece má závěs poskytovat ochranu před vnějšími vlivy. Pro zlepšení požadované tepelné izolace doporučujeme doplnit závěs podkladovou podšívkou se zátěrem, která v nám pomáhá v letním období udržet příjemnou teplotu v místnosti a nepropustí žár slunečních paprsků, a naopak v zimě zabrání průchodu chladného vzduchu zvenčí.

Jestliže potřebujeme zateplený závěs do extrémnějších podmínek, třeba do zádveří horské chaty či chalupy, je možné vložit mezi obě vrstvy materiálů i vrstvu prošívaného rouna.

Velmi důležitý je také způsob instalace zatepleného závěsu a použitý závěsný systém. Pokud závěs zavěsíme na záclonovou tyč umístěnou obvyklých 10 – 15 cm nad dveře s držáky tyče odsazenými zhruba 12 cm od stěny, což je standartní délka držáků, přichází značná část našeho úsilí vniveč. Ideální je zavěšení na stropní kolejničku zakončenou oblouky ke stěně, takže závěs pak vytváří dokonalé boční vykrytí.

Neméně důležitá je i délka závěsu. Čím těsněji nad podlahou bude umístěn, tím méně chladu propustí. Ne vždy je to z provozních a estetických důvodů možné, ale pokud nám to prostor a náš útlocit dovolí, ponecháme závěs natolik dlouhý, aby se opíral nebo,ještě lépe, rozložil na podlaze. Tím umožníme maximální využití dobře vytvořeného zatepleného závěsu.

Článek byl převzat z internetového časopisu www.zaclona.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *