Bytový textil

Záclony jako padlý sníh

Soda – vděčný pomocník

V domácnosti mnohdy sodu využíváme k bělení a čištění různých materiálů. Využijeme ji i v případě záclon. Do teplé vody (zhruba 7-10l) rozpusťte 300-500g sypké sody. Pořádně „směs“ promíchejte a namočte do ní aspoň na hodinu záclony. Uvidíte, jak se voda zakalí různými nečistoty, jako je prach či kouř z cigaret nebo smog z okolí. Poté stačí už jen klasicky záclony oprat.

záclony bílé jako sníh

Použijte sůl

Stejné účinky jako soda má také sůl. Postup bude prakticky stejný. V teplé vodě nechte rozpustit sůl, poté do roztoku dejte záclony a nechte odležet aspoň hodinu. Voda se opět zakalí veškerými nečistoty a poté strčte záclony do pračky.

Ocet nejen pro klasické praní

Mnoho žen přidává do každého praní trochu octa. V případě záclon se doporučuje udělat to samé. Ocet můžete použít i jako lázeň pro záclony, kdy je v něm (v kombinaci s vodou) necháte chvíli odmočit. Ovšem počítejte s tím, že by záclony po octu mohly být trochu cítit.

I prášek do pečiva pomáhá

Jednou z dalších babských rád je použít prášek do pečiva. Zajímavé, co? Jednoduše přidejte do 10l vody 5 sáčků prášku do pečiva, nechte v tom záclony odpočívat aspoň hodinu, poté vymáchejte a dejte do bubnu pračky.

záclony bílé jako sníh

Další rady, jak prát záclony

Před praním (či lázní) je vždy záclony vyklepejte, abyste je zbavili prachu, který se na nich usadil.

Záclony do bubnu pračky vkládejte složené, aby se v průběhu praní nepotrhaly.

Poté je pověste ještě mokré, aby se na okně vyrovnaly. Vyhnete se tak otravnému žehlení. Pokud je přece jen někde pomačkaná, použijte k narovnání páru.

A pokud babským radám nevěříte, na trhu existuje spousta různých speciálních prášků do praní, které jsou na bělení (nejen) záclon určené. Tyto přípravky používejte již od samotného počátku jako prevenci před zašednutím/žloutnutím.

Zdroj fotografií: bloglovin.com, mydomaine.com, simplenaturedecorblog.com, homeadore.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *