Dekorace

Barvy v bytě

Dětský pokoj

Dětský pokoj přímo svádí k tomu, aby byl zařízený v pestrých barvách. Na co si však dát pozor? Žlutou použijte střídmě – pokud to s ní přeženete, vaše dítě může mít problém usnout. Lépe působí jemnější barvy, které uklidňují a tlumí. Má-li váš potomek problémy s učením, vyzkoušejte modrou. Ta podporuje soustředění a logické myšlení.

Kuchyně

Poměrně oblíbené je zařízení kuchyně v oranžové a červené, které jsou přirozeně spojovány s jídlem. Červená však znásobuje pocit tepla, pro kuchařku při vaření poněkud nevhodný. Použijte ji tedy spíše na doplňky a menší plochy. Oranžová je vhodnější, pocit tepla evokuje mírněji. Vhodnou alternativou je uklidňující zelená, nebo žlutá, která povzbuzuje optimismus a napomáhá kreativitě. Do kuchyně bychom naopak neměli volit modrou ani bílou barvu – působí sterilně a tlumí chuť k jídlu.

Obývací pokoj

Také v obývacím pokoji to nepřežeňte se žlutou – může ve společnosti působit hádky a podrážděnost. Lépe uděláte, využijete-li ji spíše na doplňky. Dobrý nápad je oranžová – rozveselí, zlehčí atmosféru, a zároveň evokují zábavu, jídlo a požitky. Bílá působí sterilně a neosobně. Celá místnost v bílé postrádá podněty, může nudit, unavovat.

Koupelna

Při zařizování koupelny berte ohled na to, pro kolik osob je určena a co od provozu této místnosti očekáváte. Rychlou očistu? Luxusní relaxaci?
Je-li vás v rodině hodně, vyzdobte koupelnu v sytých barvách – ty člověka dokáží přimět k tomu, aby se umyl rychleji a uvolnil koupelnu. Hodí se sem modrá a zelená, které evokují pocit čistoty, vodu. Příjemné a uklidňující jsou meruňková a další jemné odstíny. Fialová je spojená s luxusem, hodí se pro rozjímání, pohodlí.

Pracovna

V pracovně je lepší vyvarovat se kombinace černé a bílé. Žlutá barva podporuje kreativitu, ale zároveň rozptyluje. Vyplatí se volba tmavě modré, jež zvyšuje koncentraci, světle modrá a zelená uklidňují.

Ložnice

Do ložnice se hodí světle modrá i zelená. Do zelené barvy se navíc dobře vstává – dodává sebejistotu. Chcete-li podpořit sexuální aktivitu, volte červenou, oranžovou nebo růžovou. Vyhněte se naopak světle žluté, opět ji využijete spíše na doplňky.

Zdroj: Colour Affects

Foto: Hornbach

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *