Dekorace

Co dělá domov domovem

Bez polštářů, přehozů a závěsů – bez takzvané textilní dekorace – si totiž útulný příbytek představit nelze a dokonce i v garsonkách zapřisáhlých mládenců nějaký ten polštářek navíc, nebo přehoz přes neustlané lůžko, téměř s jistotou najdeme. Barevnost, vzor a použité materály se samozřejmě liší v závislosti na módní vlně, ale také na vkusu a přání majitele bytu, na ostatním zařízení a barevnosti prostoru. A že lze s textilními doplňky doslova kouzlit a tvořit atmosféru – krom toho, že jsou praktické a slouží svému účelu – to je věc dávno známá.

V designových interiérech často nejdeme stejnou látku (vzor) opakující se a používanou v celém bytě – na závěsu, textilní tapetě, povlečení nebo potahu křesla. Nemusí jít o prvek nápadný nebo o velkou plochu – naopak. Stejný motiv nenápadně zopakovaný na několika místech prostor opticky a pocitově propojí a sjednotí. Naopak jediný barevný závěs s nápaditým vzorem dodá strohému modernímu interiéru zajímavý akcent. Povlečení sladěné s barvou výmalby ložnice prostor příjemně zútulní a doladí. Podobně také nový nápadný potah staršího křesílka v retro stylu mu dodá vtip a z nenápadného předmětu udělá zajímavý kousek.

Použití textilních materiálů v interiéru není třeba se bát. Většinu doplňků – již barevně a vzorově sladěných najdeme v prodejních řetězcích – stačí si jen vybrat. Pro ty z nás, kteří mají to štěstí, oplývají nápaditostí a mají jasnou představu o doplňku, který by si přáli do svého bytu, existují specializované prodejny, ve kterých doplňky ušijí na míru z vybraných látek, přesně podle specifikovaných přání zákazníka. Anebo samozřejmě můžeme nakoupit jen materiál a popustit uzdu vlastní tvořivosti.

Foto: Ikea, Marmeko, Versace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *