Dekorace

Hořící oheň je symbolem domova

Z hlediska vzhledu není v podstatě směrodatné, po kterém z typů těchto topidel sáhnete. Ať už fungují na dřevěný či uhelný otop, plyn, nebo biolíh, disponují nepřeberným sortimentem tvarů a materiálů, jež byly použity k jejich výrobě.
Litina, obezdívka, kamenný obklad, nerezová ocel, sklo, dokonce i kůže.

Konkrétní volba samozřejmě vždy musí respektovat na jedné straně technické a statické možností domu či bytu, na druhé také styl zařízení interiéru, rustikálním počínaje a minimalistickým konče. Koho neuspokojí nepřeberná sériová nabídka, může vsadit na náročnější instalaci na míru.

Efektivní krbová kamna

Český trh nabízí zejména produkty ze skandinávských zemí, které kromě zážitků z pohledu na živý oheň nabízejí rovněž maximální využití vytvořené energie. Přízeň uživatelů si tato otopná tělesa získávají díky příznivé velikosti, kompaktnosti
a příjemnému designu, bodují určitě také příznivou cenou a faktem, že nepotřebují obezdívku. Není problém je rychle instalovat, díky menším nárokům na průřez komína si je mohou dopřát i majitelé starších a rekonstruovaných domů a bytů, aniž by museli realizovat náročné stavební práce. Ovšem protože krbová kamna přece jen představují určitou zátěž, je rozumné prověřit statické parametry konstrukce.

Topidla lze používat jako záložní zdroje tepla, k temperování či pro překlenutí přechodného období před topnou sezónou, ale jejich výkonové parametry jim umožňují vyhřát i několik místností. Produkty s výměníkem se mohou stát součástí systému vytápění. Některé typy krbových kamen lze dokonce využívat i k vaření na horní plotně, v prostoru nad ohništěm nebo přímo v ohništi. K nejkvalitnějším patří výrobky z litiny, k výrobě se používá také ocel. Obkladová variabilita umožňuje aplikaci jak přírodního kamene (mastek, pískovec), tak keramických kachlů nebo kartáčované nerez oceli, prosklené části jsou ze žáruvzdorné suroviny. Pro vrchní krycí desky se používají sklokeramické materiály, mastek nebo ocel.

Klasika pro dřevo i uhlí

Většina krbových kamen a krbů, jež nabízí náš trh, je konstruována pro topení dřevem a dřevními briketami, lze však najít také produkty, do nichž lze přikládat uhelné brikety a uhlí.

Otop v podobě dřeva by neměl mít více než 20 % vlhkosti: předpokládá se alespoň dvouleté skladování venku, v suchu pod přístřeškem. Protože přeschlé dřevo hoří zbytečně rychle, není radno dělat si příliš velké zásoby na dlouhá léta dopředu, ani ve vytopeném interiéru.

Nejlepší službu udělají dřeviny s vysokou hustotou vláken, tedy dub nebo bříza. Pro uživatele s ekologickým myšlením jsou tu dřevěné lisované brikety vyráběné z odpadních surovin při dřevovýrobě. K jejich nesporným výhodám patří vysoká výhřevnost (díky nízké vlhkosti materiálu), malé nároky na skladování a poměrně nízké náklady na vytápění.

Další možnost představují dřevní pelety vyráběné z lisovaných pilin, které neobsahují žádná chemická pojiva, příměsi nebo nečistoty. Mají vysokou výhřevnost, nízký obsah popelovin, jsou šetrné vůči životnímu prostředí a nejsou náročné na uskladnění.

Moderní biolíh

Biokrby uvítali všichni, kdo sice touží po živém ohni, ale musí se spokojit s topidlem bez komínu. Tyto ekologické produkty jsou založeny na spalování biopaliva, jež neprodukuje žádné spaliny. Hoření je doprovázeno pouze vznikem vodní páry a neškodného oxidu uhličité,
které nepotřebují odvod, interiér vybavený biokrbem je potřeba pouze pravidelně větrat. Spíše než o výrazný zdroj tepla jde však v prvé řadě
o designový doplněk interiéru. Přestože určitý výkon (cca 1–3 kW/hod – podobně jako elektrické krby) tu je, přínos topidla k celkové tepelné pohodě domu či bytu vychází hlavně z pocitového vjemu.
K výhodám krbů na biolíh patří, že nepotřebují elektrickou přípojku, takže je lze instalovat například i do koupelny. Vzhledem k tomu, že plameny v biokrbu jsou reálné (ne jako u elektrických krbů pouze iluzorní), hodí se tyto krbové vložky také k vestavbám, ovšem bez nutnosti klasické obezdívky: spokojí se naprosto se sádrokartonem. Mnohem četnější jsou však různě velké instalace do volného prostoru: navíc takové otevřené ohniště je možné v interiéru přemisťovat. Sortiment zahrnuje
i produkty závěsné na stěnu, trh nabízí rovněž možnosti pořídit si pouze hořák (otevřený rošt menších rozměrů), který se v závislosti na tvaru a velikosti hodí
i k umístění do jakéhokoliv krbu, krbových kamen nebo do otevřeného ohniště.

Reálnost hoření podporují jako u plynových krbů umělá keramická polena nebo lávové oblázky, vkládané nádobky s vonnou esencí příjemně osvěží ovzduší. Materiálová škála se opět skládá z mnoha prvků: v popředí jsou nerezová ocel a sklo, biokrb však může mít části i z kompozitního kamene, dřeva, či z keramických prvků. Bohatá je také tvarová paleta, designéři se v tomto směru vůbec nemusí omezovat. V tomto ohledu dostávají volnou ruku a na sortimentu je to skutečně vidět.

Čistý a pohodlný plyn

Právě bezprašnost a nenáročnost provozu stojí za vzrůstající oblibou plynových krbů a kamen, komfort zvyšuje zejména možnost přesné regulace teploty pomocí dálkového ovládání.
Zatopit je otázkou sekund, tepelnou pohodu lze naprogramovat přesně podle potřeby, na kterýkoliv den v týdnu. Když připočteme příznivou cenu, jednoduchost instalace
a zejména fakt, že není potřeba skladovat palivo, není divu, že popularita plynu jako topného média pro krby a krbová kamna roste. Jde o výhodné řešení pro místa, kde není možné nebo vhodné topit pevným palivem. Klasická polena v ohništi lze na-hradit jejich dokonalými keramickými imitacemi, u některých výrobků je nad hořákem izolační vrstva, která při zahřátí zčervená,
a vytvoří tak iluzi žhavého popela.

Plynový krb je sice lokální těleso, ale může se stát součástí celkového otopného systému. Plynové krbové vložky jsou určené k obezdívání, spaliny lze odvádět do komína, nebo prostřednictvím odvětrání přímo na fasádu. Maximální výkon těchto spotřebičů se pohybuje v rozmezí 9–13 kW, dosahují účinnosti až 85 %, zvládnou vyhřát prostor až 200 mł. Teplota se udržuje pomocí ventilátoru.

Zdroj: časopis Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *