Dekorace

Jak vybrat ideální barvy do vašeho bytu. Triky a rady.

 

Základní pravidla používání barev

Kromě vlastních preferencí bychom se pří základním výběru barvy měli zaměřit na to, na kterou světovou stranu je daný pokoj orientován. Nejvíce slunce dopadá do interiérů orientovaných na jih, dále následuje západ, východ a na světlo nejchudší bývají severně otočené místnosti.

Do prosvětlených prostor se ideálně hodí tlumené barvy, tmavé pak rozzáří veselé a syté tóny. „Vždy je nutné vyzkoušet vybrané barvy při různých osvětleních, jinak totiž působí při denním světle a zcela odlišně při rozsvícení žárovky či zářivky,“ doplňuje Patrik Skála, odborník na barvy z Duluxu.

 

Kombinujte s fantazií i citem

Fantazii se meze nekladou a pokoje rozhodně nemusí být jednobarevné. Ideálním mezníkem pro změnu barevného tónu v  jedné místnosti jsou její rohy. Ve volbě barevných variací dále hraje důležitou roli i rozmístění oken. Zeď u okna totiž bývá nejtmavší, nebojte se proto na ni použít světlejší odstín, než na zbytek místnosti.

Barvy také mohou opticky rozčlenit místnost na několik jejích funkčních částí, dobře to funguje v tandemu kuchyně – jídelna. Pro celkovou harmonii by však vždy jedna základní barva měla sehrát roli spojujícího prvku.

V interiérech nevnímáme pouze barvy stěn, ale také podlahy, stropu, nábytku a doplňků. Z tohoto důvodu bychom měli kombinovat pouze tři základní odstíny. Jeden je převládající (větší část výmalby), další plní funkci doplňující barvy (výmalba na jedné stěně, části stěny či barva nábytku) a nejmenší, ovšem o to podstatnější, je tzv. akcentující odstín, který by se měl vyskytovat na doplňcích a dekoracích a dotvářet tak celkovou atmosféru místnosti.

 

Barevná harmonie, barevný kontrast

Existuje nespočet možností, jak kombinovat barvy a odstíny. Vždy bychom si ale měli uvědomit, jakého výsledného efektu chceme jejich pomocí dosáhnout. Pokud toužíme po klidném a harmonickém prostředí, kombinujeme vždy pouze odstíny jedné barvy doplněné o neutrální barvy.

Zajímavého kontrastu naopak dosáhneme použitím dvou odstínů barev, které vytvářejí silný barevný kontrast. Příkladem mohou být dvojice červená – zelená, žlutá – fialová či modrá – oranžová.

„Barvy mají své vlastnosti, které promítají do celého interiéru. Tmavší odstíny obecně světlo pohlcují a smršťují prostor, světlé ho naopak odrážejí a tím prostor opticky rozpínají,“ připomíná Skála.

Malé a tmavé místnosti proto přímo volají po světlých barvách, kdežto rozlehlé prostory mohou být tmavými barvami zútulněny. Podobně tomu je i při dělení na studené a teplé odstíny.

Chladné barvy prodlužují vzdálenosti a stěny a strop pak jakoby ustupují do pozadí. Teplé odstíny, především s podílem červené, nám naopak přicházejí naproti. Pokud se zdá červená příliš agresivní, vhodnou volbou může být i sytě žlutá.

Ať už budete barvy vybírat jakkoliv, nemusíte se držet přísně kategorií teplých a studených barev. Ne každá zelená je studená a ne každá žlutá působí teple. Olivově zelená může připomínat dovolenou v Itálii a citronově žlutá zastudit. Poslední slovo nechte vždy svým pocitům a nechejte na sebe barvu působit. Pak bude pokoj barevně vyhovovat vašim představám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *