Dekorace

MALOVÁNÍ: 5. díl – Čím malovat?

Štětky a štětce

Stále oblíbené, umět s nimi správně zacházet chce někdy cvik. Štětky i štětce se vyrábí v různých velikostech, tvarech a s různě dlouhými štětinami, které mohou být buď přírodní, nebo umělé. Nejkvalitnější štětce jsou podle odborníků ty z prasečích štětin. Čím jsou navíc delší, tím lépe. Pro vodou ředitelné barvy se víc hodí štětce s umělými vlákny.

V obchodech seženeme štětce ploché, kulaté, oválné nebo i tzv. zárohové štětce. Ty jsou určeny k práci na špatně dostupných místech a také k natírání žeber radiátorů. Lidově se tento typ štětce nazývá zárohák. S kulatými štětci se nám budou lépe natírat kulaté předměty – např. trubky, roury apod. Ploché štětce jsou primárně určené k nátěru velkých rovných ploch.

Válečky

Jsou mezi malíři-amatéry stále populárnější. Jednoduše a rychle se s nimi pracuje. Vhodné jsou především pro práci na velkých plochách bez členění. Nehodí se příliš pro malování s disperzními barvami.

Válečky se liší nejen šířkou (od cca 4 do 60 cm), ale také druhem potahu. Ten může být vyroben z jehněčiny nebo ze syntetických materiálů – např. z polyesteru, polyakrylu, polyamidu. Rozhodujícím kritériem při jeho nákupu je délka vláken. Obecně platí, že čím hladší povrch budeme malovat, tím kratší vlákna by měl váleček mít. Na opravdu hladké povrchy si tak vystačíte s válečkem, jehož vlas není delší než 10 mm. Pro nátěry špatně dostupných míst (např. rohy) pak používáme speciálně tvarované válečky.

Výhodné je pořídit si váleček v setu. Ten zpravidla obsahuje váleček s nástavcem, popřípadě i teleskopickou násadou, nádobku na barvu a otírací mřížku.

Novinkou posledních let jsou také válečky, které se nenamáčí do barvy, ale barva se dopravuje do jejich rukojeti, odkud se spouští nebo pístem dávkuje ven. Tento způsob práce šetří čas a je ještě efektivnější.

Polštářky

Někteří si práci s nimi nemohou vynachválit a považují je za nejčistší způsob malování. Jsou jakýmsi kompromisem mezi válečkem a štětkou. Houbičky mají plochý obdélníkový tvar a jejich povrch je opatřen jemnými vlákny. Velmi dobře se s nimi pracuje kolem hran a také v rozích, skvěle zvládají i velké plochy.

Stříkací pistole

Je další z možností, jak na malování interiéru (popř. i venkovních zdí). Práce s ní je rychlá a efektní, zároveň ale za sebou nechává velkou „spoušť. Tato technika malby se proto hodí spíš do velkých průmyslových budov na velké plochy.

Co si budeme pamatovat:

Při malování nikdy nekombinujeme dvě nebo více technik malby dohromady. Každý z nástrojů na stěně zanechává jinou stopu, což by se projevilo nejednotným povrchem.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

Zdroj foto: OBI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *