Dekorace

Nepotřebné maličkosti

Tyto předměty jsou vděčnými dárky (většinou trochu více pro ty, kteří je nakupují a jimi obdarovávají, než pro obdarované) a také nezbytnými doplňky téměř každé domácnosti. V této souvislosti je třeba říci, že máme-li to štěstí, zařizujeme-li si svůj nový byt a vybíráme doplňky sami, neměli bychom podlehnout vášni nakupování a nutkavému hladu po různorodosti, ale naopak upřednostnit střídmost a kvalitu (stylovou jednotnost).

Vhodně vybraný doplněk může totiž celý výraz interiéru dotáhnout, oživit, dodat mu vtip i lehkost a navíc – jak už bylo psáno v úvodu – ještě posloužit k praktickému účelu. V kuchyni například skvělou službu udělají čerstvé bylinky zasazené ve kvalitních ozdobných květináčích. Nejen, že krásně voní a do kuchyně skutečně patří, ale čerstvé chutnají v polévce, zeleninovém salátu či na šťavnatém bifteku rozhodně lépe než sušená drcená směska z pixličky či kořenky sebepěknějšího designu. Vázy a vázičky zase můžeme vybírat rozličných tvarů – nejlépe ale z jednoho materiálu (například skleněné) se stejnou povrchovou úpravou. Jednoduše a svěže působí na těchto nádobách jemné pastelové barvy, které by ideálně měly být sladěny třeba s potahy nebo polštáři na sedačce, s ubrusem nebo barvou kusového koberce. Raději než pestré barevné vzory a motivy volíme vázy jednobarevné, lépe se snesou a zvýrazní třeba pestrou směs trhaných květů.

Také stojánky a podložky pod svíčky – svícny – volíme raději v tlumených barvách a decentním tvaru. Jedinečnost a originalitu jim dodá mihotavý plamen svíčky. A při výběru obrázků, obrazů a dekorací na zdi platí opět pravidlo jednotnosti a střídmosti. Řiďme se tím, že vyniknout by měl obrázek nebo fotka, nikoliv rám. Volme proto spíše z jednodušších variant, pokud je to možné stejné rámečky pro všechna „díla“ umístěná v jedné místnosti. Rámečky nemusí být jedné velikosti – jednotícím prvkem v tomto případě bude opět stejné zpracování a materiál.

Foto: Ikea

Přečtěte si další zajímavé články na téma dekorace

Prohlédněte si související katalogy

Prohlédněte si související fotografie ve fotogalerii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *