Dekorace

Staňte se minimalistou a usnadněte si život

Minimalismus je životní styl – může se týkat způsobu, jakým žijeme; výjimkou však není ani naše bydlení. Minimalisté se soustředí na kouzlo okamžiku a nezahlcují se nepotřebnými věcmi. Jde však o způsob bydlení, který nemusí vyhovovat každému. Minimalistický interiér lze chápat jako:

  • Interiér s čistými a rovnými liniemi, nábytek má rovné hrany.

  • Jednoduchý, nenajdeme zde žádné zbytečné věci. Naopak se upoutává pozornost na skutečně kvalitní kousky.

  • Pracuje s malým množstvím barev, nejčastěji jde o bílou. Říká, že interiér nepotřebuje spousty výrazných vzorů a barev.

  • Pracuje s kvalitními kusy nábytku a designovými doplňky.

  • Pracuje s kvalitním materiálem – sklo, dřevo, kov i kůže.

minimalismus bydlení

Nemusíte být 100% minimalisté

Skutečně minimalistické bydlení může mnohým z nás připadat příliš sterilní a strohé, přičemž hodně z nás touží po pocitu útulnosti a domova. Proto se nemusíme dosavadního životního stylu vzdát úplně, ale můžeme se snažit více minimalističtěji.

Zkuste začít ve svých skříních, které jsou jistě plné věcí, které nutně nepotřebujete a je vám jen líto, kdybyste se jich měli zbavit. Většina z nás nosí pouhých 20-30 % obsahu svého šatníku. Můžete udělat dobrou věc a šaty darovat na charitu. Zkuste své oblečení zredukovat na polovinu – ušetříte místo a zbude vám prostor pro lepší a kvalitnější kousky.

Moderní minimalismus v podání designera Felipe Hesse

minimalismus bydlení

Vsaďte na méně kousků, za to kvalitnějších

Zrušte police plné sošek, které máte vystavené jen tak, aby na ně sedal prach. Nechte si jen kousky, ke kterým máte citovou vazbu. Váš interiér určitě prokoukne a bude působit vzdušněji. Jako dekorace poslouží květiny, obyčejné rámy na obrazy nebo jednobarevné koberce.

Nesmíme zapomínat, že se minimalismus zaměřuje hlavně na účelnost, nikoliv na hru s detaily bydlení.

Zdroj fotografií: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *