Dekorace

Výlet do rozmanité říše barev

Nejvýraznější a současně nejdostupnější změnou interiéru je nová výmalba, která doslova udává jeho tón. Barva stěn dokáže změnit charakter světla vnikajícího okny do místnosti a významně tak ovlivnit jeho atmosféru. V souvislosti s tím se samozřejmě naskýtá otázka, jakou barvu či odstín pro jednotlivé místnosti zvolit.

Vnímání barev je značně individuální a liší se dokonce i v jednotlivých částech světa, v různých kulturách. Například bílou barvu, která je v Číně barvou smutku, u nás obléká nevěsta jako symbol nového začátku, nového života, nevinnosti a čistoty. Oblíbenost barev v „civilizovaném“ světě ovlivňují módní návrháři a designeři, kteří ve svých kolekcích předurčují trendy na celý rok dopředu. Kromě toho se náš vkus mění s věkem a životními zkušenostmi. Malé děti mají rády pestré, čisté barvy, preferují modrou a červenou, a teprve s ubíhajícími lety se do popředí zájmu dostávají ostatní barvy. Naše pocity v interiéru současně výrazně ovlivňuje vnímání okolní krajiny. Celý život jsme nad sebou zvyklí vídat modrobílé nebe, pod nohama tmavě hnědou nebo zelenou zem a mezi nimi zeleň travnatých kopců a lesů. Intuitivně se proto cítíme příjemně právě v místnostech, které vycházejí z tohoto obecného schématu.

Vedle osobního vkusu hraje významnou roli psychologický vliv barev: teplé barvy (žlutá, okrová, oranžová, červená, hnědá a jejich kombinace) působí na lidský organismus přívětivě, povzbudivě, vybízejí k delšímu pobytu v místnosti nebo prostoru. Dokáží ovlivnit lidské vnímání tepla a pocitově zvýšit teplotu v místnosti o 3-5 °C. Jsou proto obecně vhodné do místností, které jsou orientovány na sever, nebo nemají dostatek slunečního svitu. Studené barvy jsou naopak spíše pasivní, meditativní prostoru dodají lehkost, svěžest a eleganci. Modré a zelené tóny zaručeně zchladí rozpálené místnosti orientované na jih nebo jihozápad s velkým procentem prosklených ploch, ve kterých chceme nalézt klid a odpočinek.
Možná vám výběr té správné barvy usnadní následující charakteristiky jednotlivých barev, jejich působení na člověka a možnosti použití v bytovém interiéru.

Bílá je nejsvětlejší barvou, odráží většinu světla, které na ni dopadá a proto rozjasňuje a opticky zvětšuje plochy, na které ji použijeme. Místnost vymalovaná bílou barvou působí svěže, lehce a čistě s nádechem vznešenosti. Neomezuje nás ve výběru stylu ani barevnosti nábytku, pro který vytváří jasné pozadí, tolerantní ke všem ostatním barvám.

Žlutá je nejsvětlejší pestrou barvou. Působí vesele, lehce a bezstarostně. Je vhodná pro ty, kdo ze sebe chtějí setřást starosti všedního dne. Vzbuzuje dobrou náladu, vybízí ke komunikaci a podporuje trávení. K příznivým účinkům na naši psychiku se přidávají stejně příznivé účinky na naše tělo, konkrétně žaludek, žlučník a játra. Proto je obzvláště vhodná pro jídelny a obytné místnosti včetně dětských pokojů. Obecně pak pro všechny místnosti s nedostatkem slunečního svitu, se severní orientací či zelení před oknem. Lépe nežli čistá žlutá působí na stěnách její příbuzná – zlatě okrová zesvětlená bílou.

Oranžová vzniká kombinací žluté a červené, je proto optimální kombinací jejich účinků. Oranžová barva je plná radosti ze života, dodává energii a povzbuzuje k činnosti. Tato teplá barva dokáže naplnit místnost světlem připomínajícím zapadající slunce a vaši duši pohodou.
Červená barva je smyslná, silně povzbuzující, dynamická a v neředěné podobě až agresivní. Zrychluje náš tep i dech, zvyšuje tlak, vzbuzuje emoce, u některých lidí dokonce až úzkost a depresi. Povzbuzuje nás k aktivitě a tělesným požitkům. Obzvláště dráždivě působí červená ve spojení s nepestrými barvami, stříbrnou a zlatou, které stupňují její účinek a zintenzivňují vyvolané vášně. V bytovém interiéru je její použití na stěny vhodné snad jen v místnostech, kde se pořádají párty, a to spíše v jemnějších odstínech – červené s nádechem oranžové, červenohnědé, jahodové nebo vínové. Lépe než na stěnách se červená a její odstíny vyjímají na podlaze, kdy její účinky zmírňuje světlá neutrální výmalba.

Růžová, sladká barva vznikající smícháním červené s bílou a vyjadřuje nevinnost, čistou lásku, něhu a ženskost. Růžový pokoj působí jemně a svěže a je vhodný pro malou školačku, dospívající dívku nebo mladou romantickou dámu. Krásné a křehké kombinace vytváří doplněna bílou, ale vyzní s ostatními pastelovými tóny, například vanilkově žlutou nebo jarní zelení.

Fialová je výjimečná až extravagantní barva. Má silný slavnostní ráz, naplňuje nás úctou a vážností. Ideálně se hodí pro elegantní a reprezentační místnosti, což téměř vylučuje její použití v běžném obytném interiéru. Nejlépe vyniká s doplňky v sytých teplých barvách, jako je oranžová, kaštanově nebo temně hnědá. Použita na stěnách potřebuje „odlehčení“ světlou podlahou a stropem spolu se smetanovými rámy oken a dveřními křídly.

Modrofialová nás nezve ani ke komunikaci ani k delšímu pobytu. Je vážná až meditativní a na stěnách působí výjimečně a slavnostně. V bytovém interiéru se ve světlejším odstínu hodí pro pracovny a ložnice, tedy místnosti, ve kterých pobýváme sami nebo se chceme soustředit či relaxovat.
Modrá barva působí uklidňujícím dojmem, usnadňuje soustředění a meditaci. Do interiéru vnáší chladnou eleganci a svěžest, je proto vhodná do reprezentativních místností, které budou působit především svou barevností. Při volbě modré velice záleží na konkrétním odstínu. Na velké ploše nám sytější a tmavší tón modré může připravit nemilé překvapení: zmenšuje totiž výrazně prostor a její hloubka se nám brzy může stát nesnesitelnou. V obytných místnostech ji vhodně doplní a odlehčí nábytek ze světlých dřev, bělený, nebo opatřený bílým lakem, a množství zeleně. K proteplení přispějí doplňky v hřejivých barvách – žluté, oranžové a červené. Chladnou exkluzivitu domácí pracovny v modrém tónu naopak zvýrazní kovový nábytek z nerezu nebo chromu, případně zajímavé skleněné solitery. Světle modrá se ideálně hodí pro koupelny, kuchyně a další hygienické prostory, které opticky rozšíří a na stěnách i podlaze působí svěže a čistě. Zředěná bílou vytvoří pastelový tón vhodný pro dětský pokoj nebo v kombinaci s lehkými bílými závěsy pro ložnici romantika nebo snílka.

Zelená barva trávy a lesa má uklidňující účinky, působí příznivě na náš zrak, srdce a krevní oběh, snižuje napětí a celkově harmonizuje lidský organismus. Ačkoliv patří do skupiny studených barev, nepůsobí tak chladně jako modrá. Připomíná nám přírodu, usnadňuje regeneraci sil a zlepšuje soustředění. Má schopnost pocitově zklidnit hlučné místnosti. Tyto přednosti ji předurčují k použití pro pracovny, ložnice nebo relaxační místnosti, stejně jako modrou.

Hnědá je přírodní barvou, která tíhne k realitě, zmírňuje napětí a celkově uklidňuje. Tmavší syté tóny opticky zužují a rámují prostor, do něhož vnášejí intimitu, je proto vhodná pro místnosti, ve kterých chceme dosáhnout obzvlášť příjemné atmosféry a její světlené poměry to dovolují. Před přílišnou „tíhou“ ochrání tmavě hnědou kontrast s bílou, nebo decentnější kombinace se smetanovou, slonovou kostí nebo béžovou. Koňakové tóny hnědé v sobě slučují další teplé barvy – žlutou a červenou a vyzařují proto stejnou energii a radost ze života, pozbývají však jejich vyzývavosti až provokace.

Velice kultivovaně a pohodlně vypadá interiér v hnědé barvě, koncipovaný tón v tónu – plochy, nábytek a prvky v místnosti jsou v mnoha tónech jedné jediné barvy, doplněné a změkčené smetanovou. K přednostem hnědé barvy patří díky její přirozenosti skutečnost, že nás nikdy neomrzí a k vytvoření kontrastu se nabízí řada vhodných barev. Hnědobéžový interiér můžeme snadno oživit několika doplňky v chladných barvách – zelené, modrozelené či modré, fialová podpoří dojem luxusu. Jemnějšího kontrastu dosáhneme použitím barev teplé palety – okr s oranžovou na hnědém pozadí krásně vynikne.

Z přirozenosti a zemitosti hnědé barvy a jejích kombinací s přírodními motivy čerpá stále oblíbený etnostyl. Polštářky, přehozy a koberce z imitace zvířecí srsti hnědý interiér nádherně oživí a dodají mu punc exotiky a originality.
Šedá barva nemá zvláštní účinky, je pasivní, neutrální a vyrovnaná. Výrazněji barevnému nábytku, koberci či doplňkům vytváří vhodné pozadí. Spolu s bílou a černou patří k neutrálním barvám, je však mnohem přívětivější a jemnější nežli černá. Pokud do šedé přidáme další barvu, získá tak zajímavý barevný podtón, díky němuž úspěšně nahradí bílou v místnostech s přemírou slunečního svitu.

Černá je tmavá, těžká a strohá barva, která výrazně zmenšuje prostor, pohlcuje většinu dopadajícího světla a na většinu lidí působí nepříjemným až depresivním dojmem. Její použití v interiéru je vhodné omezit na minimum. Pokud se pro ni rozhodneme, použijme ji pouze pro jedinou stěnu nevelké plochy, která nechá vyniknout zajímavým a především barevným (!) nábytkovým solitérům.

Barvy mohou ovlivnit naši náladu, pozornost, výkonnost i tělesné funkce, změnit naše vnímání tepla a světla v místnosti a dokonce opticky korigovat její rozměry. Obecně platí, že světlé barvy, které odrážejí světlo, prostor opticky zvětšují, případně rozšiřují, tmavé barvy pohlcují denní světlo a místnosti naopak zužují a zmenšují, při použití na stropě také snižují. V extrémním případě použití tmavých barev na všechny plochy v místnosti lze snadno dosáhnout nežádoucího efektu „padajících“ stěn. Pro velké plochy stěn a podlah raději proto volme klidnější a světlejší tóny, které na nás působí příjemně a nepodléhají módě. Pokud nevlastníme velký dům, ve kterém chceme každé místnosti vtisknout její vlastní barevnost, omezme použití výrazných barev na doplňky a bytové textilie, které lze snadno vyměnit během roku nebo zcela nahradit.

Otázka vzájemných kombinací barev je spíše záležitostí citu, přesný a „zaručený“ návod nikde nenajdeme. Jedinou možností je dívat se pozorně kolem sebe, hodnotit a tříbit si vlastní názor na to, jaké barvy a kombinace se nám líbí a především, kolik světla v místnosti potřebujeme pro svou psychickou pohodu.

Přece jen však dvě základní, zkušenostmi osvědčené obecné teorie existují. Interiér lze zařídit buď tón v tónu, tedy s použitím jediné barvy v mnoha odstínech o různé světlosti a sytosti, nebo využít kontrastu, například světlá-tmavá či studená-teplá. Pokud se rozhodneme pro několik barev, nezapomínejme na známé rčení, že méně je více a držme se osvědčeného limitu: maximálně tři barvy v jedné místnosti (pozor na průhledy otevřenými dveřmi do sousedních místností…).

V každém případě je při tvorbě interiéru třeba postupovat opatrně a uvážlivě, neboť celkový účinek závisí na mnoha faktorech. Roli hraje především vzájemný vztah barev, jejich poměr, sytost a odstín jednotlivých ploch, množství denního světla a orientace místnosti ke světovým stranám, v neposlední řadě také volba a kombinace materiálů. Výsledný barevný efekt po setmění výrazně ovlivňuje umělé osvětlení, respektive jeho zdroj. V teplém světle žárovek se žlutá, oranžová, červená stávají ještě hřejivějšími, zatímco studené barvy zešednou a stanou se nevýraznými. Bílé světlo zářivek naopak zvýrazní modré, zelené a šedé tóny, teplé barvy ztratí jiskru. V nabídce je dnes mnoho typů zdrojů včetně úsporných, vyrábějí se i žárovky s barevným svitem, stačí si jen vybrat: měkké lomené bílé světlo, žluté nebo meruňkové?

Výsledný účinek denního i umělého světla například na nový koberec či větší textilní plochu je proto nutné vždy ověřit zkouškou přímo na místě. Struktura materiálu ve světle zásadně ovlivní výslednou barvu a vzhled. Nejlépe je to patrné u sametu nebo česaných koberců, kde se barevný účinek mění podle směru vlasu a přicházejícího světla.

Pokud se nám líbí výrazné a jasné barvy a nehodláme se jich vzdát, je vhodné uplatnit je na uměřeně velkých plochách a doplnit neutrálním pozadím a podlahou. Pozor na černo-bílou kombinaci, obě barvy jsou sice neutrální, jejich kombinace však působí velmi nápadně až agresivně – některé citlivější jedince při pohledu na rozměrnější pop-artový obraz až rozbolí hlava…

Co se týká uplatnění barevných vzorů, je možné volit mezi jednoduchým, „učesaným“ interiérem s jednobarevnými materiály odlišných struktur a kombinací vícebarevných dekorů, vzorů a materiálů. Obecně se lze řídit zásadou, podle které by měl být vzor na podlaze, stěně nebo látce úměrný ploše, na které se uplatňuje. Droboučké kvítky na závěsech kolem okna rozměru 180/250 mm se totiž z odstupu ztratí a látka bude působit jako jednobarevná. Naopak velký vzor tapet na stěnách malé místnosti jí opticky rozbije a zmenší.

Vyváženou kombinaci mnoha vzorů v oku lahodících barvách nabízejí kolekce renomovaných zahraničních firem. Součástí dodávky interiéru je množství potahových, záclonových a závěsových materiálů včetně tapet a galanterních doplňků.

Dekoratérská studia nebo architekt s návrhem interiéru pomohou a při volbě designové kolekce je polovina úspěchu zaručena.
A malá rada na závěr: každý interiér ozdobí a nádherně rozzáří živá květina.

A. Ing. arch. Veronika Kopová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *