Dětské pokoje

Bezpečnost dětí nejen v jejich pokojích 3

Pochopitelně nelze v celém bytě odstranit vše, co láká a vše obložit plastovými nárazníky. Pozor na užité umění, sklo, elektroniku, cenné obrazy starých mistrů jdou krásně přemalovat fixou a progreskami. Při udílení cen vám potom dojde, že na zadek možná dostal budoucí restaurátor obrazů, kustod muzejních sbírek nebo alespoň padělatel. Tady musí sehrát svoji roli výchova a rozumná osvěta. Jste jedna rodina, ne rukojmí vašich dětí. Stejně tak nepůsobí dvakrát vkusně terorizovat návštěvu, ať si drží hrnek s kávou nad hlavou, protože miláček chce bumbat. Stejně tak nemůžeme uklízet v cizím bytě (kde jsme na návštěvě) jejich oblíbené věci z dosahu jen proto, že náš malý terorista je nevychovaný. Časem možná zjistíte, že vás nikdo nezve na návštěvy, protože má jinou představu o organizaci svého bytu. Nějaké výrazné volnomyšlenkářství zde není na místě, všichni potřebují určitý řád věcí. Platí to pro nás stejně jako pro naše děti.

Koupelna

Opět buďte na stráži. Elektrospotřebiče odstraňte preventivně z dosahu. Vanu lze vybavit protiskluzovou podložkou. Pozor na vřelou vodu, přetečení vany a další nebezpečí. Vana je krásným místem ke hraní v hebké pěně, ale je zde spousta lákadel.

WC

Do WC mísy lze hodit cokoliv o menším průměru, než je vstupní otvor. Existuje zmenšené sedátko pro děti nasazené na stávající. Nenechávejte klíče zevnitř. I štětka na WC je zajímavá hračka, ovšem plná bakterií. A tak můžeme pokračovat…

Obdobně je třeba přistupovat i k ostatním místnostem bytu či domu. Dílna, garáž, sklad nářadí a techniky není zrovna dobrou hernou pro vašeho kutila. Specifické hobby a domácí práce s sebou nesou různá úskalí. Šicí stroj, laserová tiskárna, akvárium se sklípkanem nejsou opět příliš vhodnými hračkami. Pochopitelně nelze pominout ani možnou zahradu či dvorek. Pozor na schody, schodky, zídky, ploty.

Pokud je vybavíme bazénem nebo skákací trampolínou, je třeba respektovat bezpečnostní opatření spojená s daným zařízením. Jde nám přece o odpočinek, radostné chvíle a pobavení. Nikdo nechce vysedávat po ordinacích a bát se o své blízké. Proto čtěme vše, co nám výrobce sděluje. Pomineme-li možnost ztráty záruky svým neodborným přístupem, pak se jeho doporučení opírají o zkušenosti a povinnou deklaraci danou legislativně. Rozhodně se nechlubte slovy: „Když selžou všechny pokusy o instalaci, složení, zapojení, tak se asi podívám do manuálu.“ Tento free přístup nebývá vždy korunován úspěchem.

Totéž se dá říct o různém zahradním náčiní a zahradní technice. Sekačka, zahradní fréza, traktůrek nebo křovinořez nejsou vhodnou hračkou vašich dětí. Časté a vážné úrazy svědčí o tom, že nelze brát tato varování na lehkou váhu.   

Děti nejenom objevují, ale i napodobují. Vaše nářadí, kuchyňské náčiní, volně přístupné sklo, nejsou pro hru moc vhodné. Pokud ve svém benevolentním přístupu mávnete rukou nad možným nebezpečím, vězte, že zákon tuto benevolentnost nepřehlíží. V horším případě ji i trestá. Ale to už jsem zašel daleko. Není třeba vidět nebezpečí všude. Říznutí do prstu, bouli na čele se stejně nevyhnete. Je jen dobré projít jednotlivé etapy života vašich dětí bez ztráty kytičky.

Jak říká klasik: „Šedivá je teorie a košatý strom života.“ Tak neseďte u PC a běžte se fofrem podívat, co dělá ten váš malý dobrák…

 

Autor: Ing. arch. Petr Brandejský

Použité zdroje: Wikipedie, Neufert – Navrhování staveb, citaty.net

Použité fotografie: MT Nábytek, Ing. arch. Petr Brandejský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *