Dětské pokoje

Jak vybírat dětskou židli k psacímu stolu, aneb 7 tipů jak na to

Ačkoliv se dětská židle může zdát jako triviální záležitost, není tomu tak. Je velmi důležité, na čem vaše dítě sedí. Bude trávit u stolu hodiny a hodiny při učení nebo pouhém malování či hraní na počítači, chraňte jeho záda a vybírejte pečlivě!

Stylová dětská židle

dětská židle k psacímu stolu

Samozřejmě kromě praktičnosti nám jde většinou také o estetickou stránku věci. Právě u dětské židle se můžete vyblbnout. Prodávají všelijaké s barevnými potisky, které jsou velmi praktické, jelikož na nich nepůjde vidět ledajaký flek.

dětská židle k psacímu stolu

Pokud je již vaše dítě starší, raději zvolte černou klasiku nebo jakoukoliv jinou jednobarevnou variantu, aby židle tzv. rostla s dítětem a nechtěl jej teenager ihned vyměnit, že je příliš dětská.

Z praktického hlediska se vyplatí nechat ušít (nebo pokud vy sami jste zruční) potah/povlak na židli. Jednoduše jej vždy sejmete a vyperete. Obzvlášť u dětí je to vítaným benefitem.

Židle s nastavitelnou výškou

dětská židle k psacímu stolu

Jedná se o tzv. rostoucí židle. Jejich výška se dá nastavit pomocí páky na straně pod sedadlem. Výška sezení dítěte by měla být taková, že jeho lokty při práci na stole musí svírat úhel 90°. Nemělo by se ke stolu příliš zohýbat ani by se nemělo stát, že na něj „nedosáhne“. Tohle je tedy ideální vychytávka.

Židle s nastavením zádově opěrky

dětská židle k psacímu stolu

Je to sice méně častá varianta složitější k sehnání, ale trpí-li vaše dítě na bolavá záda (skoliózu), pak neváhejte a po této variantě se porozhlédněte. Dítě by nemělo sedět ani v předklonu ani v záklonu, zkrátka musí být židle jako dělaná na míru.

Židle na kolečkách

dětská židle k psacímu stolu

Bydlíte-li v panelovém domě, sousedé by nebyli moc šťastni, kdyby jim vaše dítě vrzalo nad hlavou židlí o podlahu. Raději zvolte židli na kolečkách a točící. Je praktická, dá se s ní odjet a přijet, lehká manipulace.

Židle s opěrkami na ruce

dětská židle k psacímu stolu

Jestli jsou pro vás opěrky na ruce prioritní, je čistě na vašem uvážení. Pro dítě to samozřejmě může být skvělá a pohodlná vychytávka.

Připlaťte si za bezpečnost

dětská židle k psacímu stolu

Že se vám zdají dětské židle příliš drahé? Raději si připlaťte za kvalitní a pevnou židli, která udrží stabilitu a vaše dítě se lehce nepřekotí. Jak jsme již zmínili, židle je důležitější, než si mnozí dovedou představit.

Pohodlí je nejdůležitější

dětská židle k psacímu stolu

Jde nám hlavně o již několikrát zmíněné pohodlí. Židle se nevyplatí nakupovat před internet, raději zajeďte do obchodu, kde si můžete na židli sednout, pohoupat se v ní a otestovat její stabilitu. Nekupujte zajíce v pytli! Rozmýšlejte pečlivě a zodpovědně.

Zdroj fotografií: https://cz.pinterest.com/, https://pixabay.com/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *