Dětské pokoje

Máte doma studenta? Přečtěte si jak mu zařídit ideální studentský pokoj

Každý touží po svém vlastním království

Teenageři nesnáší úplně dobře, pokud mají pokoj sdílet se svými sourozenci a proto není špatný nápad uvažovat nad rozdělením společného dětského pokoje, či vytvořením samostatné místnosti jen pro ně. To se nemusí obejít bez složitých stavebních úprav, ale na druhou stranu, každý kdo zažil sedmnáctiletou slečnu zhnusenou chováním svého mladšího bratra, pochopí, že to je investice, která se vyplácí. Studenti také potřebují soukromí. V tomto věku mají děti většinou potřebu být sami – izolovat se od rodičů a od všeho kolem a bylo by špatné jim tuto potřebu nedopřát. Pokoj pro jednoho studenta by měl být velký minimálně 12 m2, ale samozřejmě – čím větší tím lepší.

studentský pokoj

Nechte studentaať se vyjádří sám, jaké by měl přání ohledně svého vlastního pokoje. Zejména co se týče barevného laďení a nábytku. Sedněte si s ním, a proberte, co by mu vyhovovalo nejvíce a jaké rozložení místnosti by preferoval. Měl by se naučit samostatnosti a praktickému uvažování – nebude to dlouho trvat a třeba odejde do vlastního bytu, který si už bude muset zařídit sám.

Velké šatní skříně a poličky na věci – ideální kombinace

Rozhodně dbejte na dostatečný úložný prostor. Nepočítejte s tím, že si Vaše dítě bude uklízet a pokud nechcete mít pokoj neustále plný věcí, různě se povalujících kolem, pořiďte mu dostatečně hluboké skříně a police. Hodí se i různé multifunkční skříňky a pořadače bez prvotního zaměření – on se účel vždycky najde. Všechny povrchy by měly být z odolných materiálů. Nejlépe lakovaného dřeva. A měly by se dát dobře a snadno utírat a stírat. Nepočítejte s tím, že Váš potomek bude nadšeně odprašovat a utírat skříňky. Raději zvolte co nejjednodušší design na údržbu. A skříně spíše zavírací, aby se prach držel jen zvenčí.

studentský pokoj

Psací stůl by měl být základ. Pořiďte ho opravdu velký. Ovšem smiřte se s tím, že nikdy nebude dost velký a věci z něj budou přetékat na všechny strany. Musí se na něj vejít také knihy a hlavně počítač. Není také od věci přidat oddělený stolek jen pro příslušenství – tiskárnu a skener. A protože nad notebookem a knihami bude Váš potomek pravděpodobně trávit víc času než s čímkoliv a kýmkoliv jiným, zaměřte se na dostatečné osvětlení a pohodlnou ergonomickou židli, která neničí záda. Dobrou volbou může být stůl tzv. amerického typu. Když od stolu odejde, jednoduše jen zatáhne roletu a na věci se mu nebude prášit a bude mít více soukromí.

Čím víc úložného prostoru tím líp

Není od věci zamyslet se nad myšlenkou boxu s šuplíky, zavěšeného pod stolem. Tam se vejdou všechny drobnosti a trofeje, které student nasbírá. Ideálem je zařídit nad stolem police s pořadači na CD a DVD. Nezapomeňte také nad umístěním elektroniky – hi-fi věže, televize apod. A pokud je student schopen poslouchat či provozovat hodiny a hodiny hlasitou hudbu, odhlučněním stěn můžete jen získat.

studentský pokoj

Postel je místo, kde bude váš potomek pravděpodobně trávit mnoho času – spaním, ležením a sledováním filmů či hraním her. Postel by tak měla být velká a kvalitní. Není od věci zamyslet se nad speciálním úložným prostorem na peřinu a polštář, aby student mohl během dne na posteli sedět či ležet a lůžkoviny mu přitom nepřekážely. Potah na postel volte snímatelný a lehce pratelný.

studentský pokoj

Nezapomeňte na nějaké místo na sezení. Ideální jsou různé balanční míče či trend poslední doby – fatboy – tedy měkký polštář, který se dá použít.

Své místo by mělo být i hobby vašeho potomka. Pro sportovce vyhraďte stěnu na instalování žebřin. Výtvarníkům uvolněte místo pro stojan a barvy a podlahu udělejte raději laminátovou, lehce umývatelnou. Každý potřebuje mít prostor pro své koníčky a nikde to není třeba tak, jako v pokoji pro teenagera. S tím se pojí i vylepování různých plakátů a obrázků. Pokud si nechcete ničit zeď, není od věci zamyslet se nad korkovými či magnetickými nástěnkami.

studentský pokoj

Každý člověk je individuální a u studentů to platí dvojnásob. Při zařizování studentského pokoje proto maximálně dbejte na potřeby a zájmy samotného studenta.

Zdroj fotografií: pixabay.com, unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *