Dětské pokoje

Soukromý svět her a fantazie

Je třeba si uvědomit, že dětský pokoj se stane soukromým vlastnictvím, prostorem plným podnětů i důvěrně známých „jistot“, místem určeným pro hru i odpočinek, útočištěm… A to je na jednu místnost funkcí víc, než dost, bere-li navíc v potaz, že místnost musí být zařízena nejen pozitivně a útulně, ale také prakticky a především bezpečně. Jak všechny nároky skloubit dohromady nejlépe poradí bytový architekt přímo na místě a na míru konkrétnímu prostoru. Pro všechny ale (i pro ty z nás, kteří se na architekta obracet nebudou), kteří se chystají dětský pokoj zařizovat, platí několik základních, dalo by se říci obecných pravidel.

Barvy použité na výmalbu pokoje pro dítě mají být veselé a pozitivní, nemusíme se bát jejich kombinací. Stěny pokoje mohou zdobit veselé obrázky, motivy z animovaných filmů a pohádek nebo „portréty“ zvířátek a oblíbených dětských hrdinů. Podlahová krytina by měla být teplá (dřevo, korek, marmoleum, linoleum – studená nevyhřátá dlažba se příliš nehodí), neklouzavá a také snadno udržovatelná. Koberce jsou sice příjemné na dotek a chlad izolují, také však v sobě drží prach a to může být problém zejména u alergiků. Navíc se po větší „nehodě“ (například při nechtěném vylití barvy nebo pití) poměrně špatně čistí.

Speciální pozornost bychom měli věnovat oknům a dveřím – resp. jejich bezpečnému zajištění proti nechtěnému zabouchnutí nebo naopak – zejména u menších dětí – nežádoucímu otevření. K tomuto účelu slouží několik druhů bezpečnostních pojistek, které bez potíží zakoupíme ve kterémkoliv obchodě s těmito produkty. Také dětský nábytek mívá podobné pojistky, které chrání dětské prstíky při užívání šuplíků a dvířek. Co se týká bezpečnosti, měli bychom na ni zkrátka brát ohled stejně, jako na ní bereme při výběru jiných potřeb, jako jsou kočárky.

Co se samotného zařízení – tedy mobiliáře dětského pokoje týká – nejlépe začít od kvalitní a bezpečné postele. Odpočinkovou zónu je dobré umístit do rohu místnosti a případně ji odclonit třeba skříňovou příčkou nebo alespoň lehkým paravanem od denního provozu v místnosti. Také pracovní kout by měl stát spíše stranou centrální hrací plochy – na tvořivou práci a posléze domácí úkoly bude potřebovat dítě klid. Promyšlené rozčlenění jednotlivých zón dětského pokoje se skutečně vyplatí a projeví se nejen na spokojenosti našeho potomka. Dobře organizovaný a promyšlený provoz místnosti se nám odmění také snadnějším úklidem a samotným udržováním pořádku.

FOTO Ikea a Quick Step

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *