Dětské pokoje

Variace na přírodní téma

Vysokou dekorativní hodnotu přírodního dřeva může jen stěží něco nahradit. Mnozí z nás si dřevo pro jeho důstojný, nevtíravý a uklidňující vzhled oblíbili natolik, že se jím obklopují doslova od podlahy až po strop. Dřevo nám nabízí svou krásu letokruhů, pevnost i pružnost. My bychom mu na oplátku měli poskytnout dostatečnou ochranu a přitom podtrhnout jeho krásu a výraz. V tom nám pomohou vodou ředitelné barvy.
Základem úspěchu, jak už tomu před nanášením nátěrů bývá, je dobrá předchozí úprava povrchu. Aby nátěry měly dostatečnou životnost a pěkný vzhled, musí být podklad vybroušen dohladka.

I když kresba přírodního dřeva je dekorativní i bez povrchové úpravy, lak zajistí jeho delší životnost. Dřevo nezešedne a navíc se tolik nešpiní. Vybírat lze z mnoha možností – od nenápadného bezbarvého matného laku, pod nímž vyniknou letorosty, ale jinak se dřevo na pohled nezmění, až po lesklý lak připomínající mokrý povrch.
Vodou ředitelné laky, které dnes trh nabízí, neobtěžují agresivním pachem, protože obsahují jen nepatrné množství organických těkavých látek. K práci s nimi není třeba ředidlo. A navíc všechny pomůcky, které při natírání s nimi použijeme, snadno očistíme vodou. Laky rychle schnou a nemají žádné škodlivé výpary ani po zaschnutí. Málokdo ví, že mohou být použity i na hračky.
Pro bezbarvé transparentní nátěry dřeva je možno volit z celé řady laků různých typů. Na obložení stěn, stropů, podhledy a některé nábytkové díly lze použít laky měkčí (například Balakryl Sportakryl), naopak pro mechanicky silně namáhané plochy jako jsou podlahy a schodiště se doporučují tvrdší laky s odolností proti poškrábání a obrusu (například Balakryl Polyurex). Další možností je lazurovací lak Dixol, který zvýrazní přírodní kresbu dřeva.

V jiných případech se přírodní dřevo nehodí a ladění interiéru vyžaduje určitou barevnost. Pak přicházejí na řadu kryvé nátěry – základní barvy a emaily různého typu. Ze základních barev na dřevo jmenujme Tebakryl, pro vrchní polomatný nátěr se hodí Balakryl Uni mat, pro vrchní lesklý nátěr Balakryl Uni lesk.
Pokud jde o barevné odstíny, zdaleka se nemusíme omezit jen na běžně prodávané kryvé nátěry. Řada větších prodejců barev nabízí službu tónování, díky níž můžeme zařízení celého bytu ladit třeba jen do jedné barvy – ovšem tón v tónu. Stejně můžeme postupovat i v jednotlivých místnostech. Finanční náklady jsou přitom minimální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *