Elektronika

Domácí kavárna

Nejprve si musíme odpovědět na otázku, co od přístroje čekáme a jaký konkrétní druh kávy hodláme připravovat. Pro labužníky vyžadující silné aroma čerstvě namleté kávy bude nejlepší volbou takzvané espresso, které si pro každý šálek zvlášť namele požadované množství kávových zrnek a ty následně pod vysokým tlakem přepaří. Tlak musí dosahovat minimálně 9 barů, nejlépe však 15 barů (po celou dobu přípravy). Pozor ovšem na kávovary, jejichž tlak rychle stoupne, ale během chvíle opět klesne.

Protože velký vliv na chuť bude mít i teplota šálku, vybírejme takové typy, které umožňují nádobí předehřívat. U vestavěných spotřebičů k tomuto účelu slouží samostatná zásuvka. Kvalitní „presovač“ musí nabídnout možnost volby síly a množství kávy, a to s možností nastavení pro každý šálek. Pokud máme rádi latté, cappuccino nebo horkou čokoládu, rozhodně nesmí u přístroje chybět parní tryska. Kombinované kávovary dokonce umí tyto nápoje připravit zcela automaticky jediným stiskem tlačítka. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a složitější čištění. To ovšem není třeba provádět po každém použití (průběžně se čistí samy), jako je tomu u pákových přístrojů.

Páková kávovary jsou vhodné pro ty, kteří mají na přípravu specifické nároky. Těm umožní velmi individuální nastavení. Pákový typ nemá standardně zabudovaný mlýnek, a tak je třeba plnit jej mletou kávou. Cenově nejdostupnější variantou jsou kapslové kávovary. U výběru těchto zařízení je však nutné zohledňovat samozřejmě i jiné parametry než pořizovací cenu, pomoci vám mohou například srovnávací testy nejlepších kapslových kávovarů. Musíme se ovšem smířit s tím, že naše chutě budou závislé na aktuální nabídce výrobce. Jeden šálek nápoje vyjde přibližně na 11 Kč, hrnek kvalitní kávy z presovače zhruba na 4 Kč. Příprava je velmi jednoduchá, kávovar nevyžaduje v podstatě žádnou údržbu.

Zdroj foto: Miele, DeLonghi, Nescafé, Siemens

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *