Elektronika

Domácí větráky – jak vybrat ten pravý

U modelů, které lze instalovat přímo na pracovní stůl, konferenční nebo noční stolek či do jejich těsné blízkosti, postačí vrtule s průměrem 25 cm. Do velkých obytných místností bychom měli umístit stojanový větrák s průměrem hlavice 40 cm. Standardem by měla být možnost nastavení několika rychlostí otáčení vrtule.

Současné výrobky mají zajímavý design, ochrannou mřížku zabraňující možnému úrazu, několik rychlostí oscilace, stabilní stojan pro stolní i stojanové ventilátory a možnost otáčení do stran, která znásobuje účinky větrání. Při nákupu větráku bychom se měli věnovat i zmíněným bezpečnostním parametrům zařízení. Mezi hlavní patří právě velikost ok mřížky chránící vrtuli větráku. Pokud jsou v bytě malé děti, vybíráme takový větrák, jehož ochranná mřížka má oka co nejmenší. Jedině tak zabráníme prostrčení prstů zvědavých ratolestí a následnému úrazu.

Komfortnější modely větráků jsou vybaveny automatickou oboustrannou oscilací, která zajišťuje rovnoměrné rozložení teploty vzduchu v celé místnosti. Moderní přístroje jsou úsporné a účinné, ať již v provedení jako stolní, stojanové, sloupové, stropní či podlahové (obvykle průmyslové, ale lze je použít i ve velkých domech), které mají nejméně dvakrát větší výkon než ventilátory domácí. Najdeme je i v nabídce některých internetových obchodů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *