Elektronika

Jak zabezpečit dům či byt

Nejvíce rozšířenou technologií, která využívá (stejně jako končící analogová televize) systém PAL jsou zatím analogové kamerové systémy. Vedle analogových kamer existují také IP kamery. IP kamery jsou moderní, plně digitální technologií, využívající (ne náhodou stejně jako Internet) IP protokol. Nejedná se však o webové kamery, které jsou sice také digitální, ale fungují, pouze pokud jsou připojeny k zapnutému počítači kabelem s omezenou max. délkou (cca 3m). Nejsou proto určeny do zabezpečovacích systémů. Je tedy třeba vybírat mezi analogovými a IP kamerami. Tyto dvě kategorie se liší ve způsobu zapojení, kvalitě obrazu, rozlišení, možnostech ovládání i nabídkou funkcí.

Analog versus IPZapojení kamerového systému

K zapojení analogové kamery k záznamovému a monitorovacímu zařízení (monitor, videorekordér) se nejčastěji používá tzv. koaxiální kabel. Čím je tento kabel delší, tím horší je kvalita obrazu. Pokud je kamer několik, musí mít každá z nich vlastní kabel. V systémech s více analogovými kamerami je pak výsledkem skutečně složité a nákladné kabelové vedení. U každé analogové kamery je dále třeba zajistit ještě její napájení, což bývá často velmi komplikované (samotná instalace vedení, revize 230 V napájení). Navíc, pokud budete chtít také zvukový výstup a případně ovládání PTZ (naklánění, otáčení a přibližování obrazu), počet kabelů naroste, stejně jako náklady.

Oproti tomu většinu IP kamer stačí připojit síťovým (ethernetovým) kabelem do sítě a vše je vyřešeno. Přenos obrazu, zvuku, ovládání i napájení. K jednomu vedení je možné zapojit velký počet IP kamer. Často je možné zapojit IP kamery na již existující síť (rozvod internetu apod.) a budování nových rozvodů je tak omezeno na minimum. Kvalitní síťový kabel je také o 30 % až 40 % levnější, než ten koaxiální, takže dochází k velkým úsporám na rozvodech.

Kvalita a rozlišení obrazu

Analogové kamery mají díky systému PAL maximální rozlišení 0,4 MPx, a to pouze v případě, že se jedná o analogové kamery s vysokým rozlišením (4CIF). Pokud obraz potřebujeme zastavit, abychom například poznali něčí tvář, je výsledek rozmazaný. Příčinou je právě systém PAL, který střídavě obnovuje liché a sudé řádky obrazu. Říká se tomu „prokládané skenování“. Pokud obraz zastavíme, je polovina řádků obnovená a druhá na obnovení teprve čeká. To způsobí efekt rozmazání. V kombinaci s nízkým rozlišením je pak rozpoznání detailů často problém.
IP kamery dnes již nabízí rozlišení i v řádu megapixelů a techniku „progresivního snímání“, které zachytí celý obraz najednou. Výsledkem je vždy kompletní a ostrý snímek.

Ovládání a vzdálený přístup

Ačkoliv i k analogovým systémům je možné přistupovat vzdáleně, uživatel často naráží na omezenou funkčnost, případně na nutnost instalace dalších kabelů jako např. v případě funkce PTZ.

IP kamery lze plně ovládat odkudkoliv, kam sahá lokální síť nebo Internet. Video můžete ukládat na pevný disk umístěný zcela mimo zabezpečený objekt. Jak moc bude takové ovládání, monitorování a administrace pro uživatele příjemné, záleží na softwaru, případně síťovém nahrávacím zařízení určeném pro správu IP kamer.

K čemu kamery připojit, k PC nebo k NVR?

Analogové kamery bývají většinou zapojeny k monitorovacímu zařízení a k videorekordéru. IP kamerový systém je možné zapojit k počítači, nebo ke speciálnímu síťovému nahrávacímu zařízení. To se označuje zkratkou NVR (Network Video Recorder). Oproti počítači má mnoho výhod. Především jde o úsporu energie, NVR spotřebuje výrazně méně energie než stále běžící počítač. Za pár let se Vám tak investice do NVR mohou vrátit. Další výhodou jsou malé rozměry a nenápadnost tohoto zařízení. Pokud dojde k vykradení domu či bytu, patří většinou počítač mezi první věci, které zmizí. Menší ukryté NVR spíše unikne pozornosti.

NVR zajišťuje nejen nahrávání, ale i přístup k záznamům, živému obrazu a nastavení kamer. Přes Internet tak můžete například z dovolené zkontrolovat, zda je váš dům či byt v pořádku, nebo naopak z domova mít pod dohledem chatu či chalupu. Ke kvalitnímu NVR je také možné připojit různá další zařízení, jako je například alarm, čidla teploty či vlhkosti a podobně.

Jednou z novinek na trhu je v současné době IPCorder KNR-090, který je nejmenším NVR na trhu. Umí zajistit správu, nahrávání a sledování až 4 IP kamer současně, a to až do rozlišení 5 MPx. Obsahuje softwarové řešení pro vzdálený přístup, snadné vyhledání záznamů, přehrávání i export. Výhodou je možnost nastavení, jak má systém reagovat na různé události (Spuštění alarmu při detekci pohybu, vypnutí světel při překročení nastavené vlhkosti atd.) IPCorder KNR-090 vyvinula česká společnost KOUKAAM a.s. a velice zajímavá je i jeho doporučená koncová cena: 7 788,- Kč (včetně DPH).

Aby investice nebyla zbytečná

Pokud se tedy rozhodnete investovat do kamerového systému, dobře si rozmyslete, co od tohoto systému čekáte. Když kamerový systém zachytí vykradení Vašeho bytu, ale díky nekvalitnímu záznamu není možné zjistit totožnost pachatele, jde o zbytečnou investici. Pokud naopak pořídíte špičkové kamery s megapixelovým rozlišením, vetřelce nahrajete, ale nahrávku si pachatel odnese s ukradeným počítačem, také to zřejmě nebylo ideální řešení.

„Investice do IP zabezpečení bývá většinou o něco větší, než do analogových systémů, ale rozhodně se vyplatí. Kvalitní síťové nahrávací zařízení pak z kamer vytvoří účinný a snadno ovladatelný systém s jednoduchou instalací a přístupem odkudkoliv,“ říká Lubomír Kadaně ze společnosti KOUKAAM, která se IP kamerovými zabezpečovacími systémy zabývá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *