Elektronika

Neriskujte a nechejte čistění okapů na robotovi

Okap představuje klíčového spojence v rámci ochrany omítky před vodou stékající ze střechy, brání zatékání do domu a často pomáhá svádět dešťovou vodu do nádob, odkud se následně odebírá za účelem zalévání zahrádky či květin. Existují i kabrňáci, kteří dešťovou vodou nenapájí pouze flóru v okolí domu, ale také sebe a dokonce díky tomu údajně nestárnou.

 

Čisté okapy? iRobot Looj 330 se o to postará 

Aby se však dešťová voda dostala tam, kam má, musíte okap udržovat plně průchozí a tedy čistý. Většina odborníků doporučuje jarní a podzimní údržbu, tedy čištění dvakrát za rok. Někdo dává přednost dokonce kratším intervalům. Ať už však čistíte okapy jednou nebo dvakrát ročně, určitě se shodneme na tom, že to není nic příjemného a bohužel ani bezpečného. 

Právě z těchto důvodů mnoho lidí nečistí okapy vůbec či na tento poměrně banální úkon povolává specializované firmy. Americká společnost iRobot, specialista na robotiku, naštěstí přišla s inteligentním řešením. Na jaře letošního roku uvedl iRobot na český trh za mořem velmi populární robotický čistič okapů iRobot Looj 330 (čtěte lůž 330). 

 

Když hlava maká na plné obrátky

Hlava se otáčí rychlostí 500 otáček za minutu a nekompromisně vyhazuje z okapů vše, co tam nepatří. Nutno podotknout, že Looj 330 není žádný hlupák. iRobot skutečně mistrně využil svého robotického know-how a vybavil Looj dvěma čisticími módy. V automatickém módu robot sám vyhodnotí optimální postup čištění. V jeho průběhu reaguje na překážky a upravuje čisticí pohyb tak, aby dosáhl nejlepšího možného výsledku. 

V manuálním módu ovládáte robota sami pomocí dálkového ovladače a rukojeti v jednom s dosahem až 15 metrů. Zde záleží pouze na vás, jak dlouho robot na určitém místě setrvá a kdy vyhodnotíte daný úsek jako čistý. iRobot Looj na jedno nabití vyčistí okap o délce až 60 metrů. Jelikož robotických čistič okapů Looj 330 váží pouze 1,26 kg a má skutečně velmi nízký profil, nepronese se a hlavně se nezasekne prakticky v žádném okapu. 

Looj 330 je k dostání v síti autorizovaných prodejců iRobot  nebo na oficiálních internetových stránkách irobot.cz. Jeho doporučená cena činí 7.489 Kč. Seznam všech autorizovaných prodejců najdete na webu irobot.cz v sekci Prodejci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *