Finance

Potřebujete rychlou půjčku? Dejte si pozor na podvodníky!

Rychlost je rozhodující faktor

Z času načas přirozeně nastávají situace, kdy výplata nestačí a je nutná finanční rezerva, kterou právě nemáme k dispozici. Ať už se jedná o zdravotní problémy, nutnú opravu v domácnosti nebo jakékoliv nečekané výdaje. Banky jsou v posuzování klientů obezřetnější, což nahrává do karet institucím, které jsou schopny schválit žádost expresně rychle. Podle posledního průzkumu mBank ve spolupráci s agenturou NMS Research Market, až polovina Čechů se rozhodne pro půjčku, která je schválena co nejrychleji.

Pokud je navíc vaše bonita na hranici, kdy nemáte jistotu, že vám banka půjčku schválí, mnozí se raději obrátí na nebankovní instituce. Neriskují tak záznam o zamítnutí úvěru v úvěrovém registru a peníze mohou mít k dispozici do několika hodin. No u takových institucí si třeba dávat pozor.

 

Zásah Národní banky přinesl své ovoce

Na Slovensku již od roku 2015 musí před prováděním samotné činnosti dostat nebankovní společnosti licenci od Národní banky. Už jen samotná licence mluví o tom, že tyto instituce musí dodržovat podmínky a poskytovat půjčky v souladu s regulacemi.

 

Česká národní banka převzala dohled nad celým trhem od 1. prosince 2016. Nebankovní společnosti musí k provádění své činnosti dostat licenci, v opačném případě konají protizákonně.

 

Platná licence nebankovní společnosti je první věc, na kterou by si lidé měli dávat pozor. Kromě toho se před nekalými praktikami umíte ochránit, pokud si budete všímat několika věcí, které nejčastěji podvodníci využívají.

 

Čtěte recenze

Jako první by si měli ověřit samotnou společnost, ujistit se, že mají licenci a dozvědět se co nejvíce o jejich činnosti. Promluvte si s přáteli a se známými, zda mají osobní zkušenost, přečtěte si recenze na internetu a v diskusích. To, že nebankovní společnost budete podrobně znát předtím, než si od ní půjčíte peníze, opravdu oceníte. 

Nepůjčujte si více než potřebujete

Před půjčováním si promyslete, kolik peněz opravdu potřebujete. Nepůjčujte si více, než je ve vašich silách splatit. Pokud byste to však splatit i dokázali, je více než pravděpodobné, že na to doplatíte tím, že poplatky za vyšší půjčku se budou pohybovat ve vyšších číslech. Proto si podrobně přepočítejte, kolik opravdu potřebujete, abyste se pak nedivili, jaké úroky platíte za peníze, které jste vlastně ani nějak naléhavě nepotřebovali.

 

Ověřte si všechny poplatky

Před výběrem půjčky se opravdu podrobně informujte o poplatcích, které půjčka zahrnuje. Důležitý totiž není jen úrok. Jako první byste si měli ověřit RPSN, tj. roční procentní sazbu nákladů, která kromě samotných úroků zahrnuje také ostatní poplatky, které během vyřizování a splácení budete muset hradit. Je to například poplatek za vyřízení půjčky, pojištění a podobně. Pokud vám zaměstnanci při vyřizování budou nabízet připojištění nebo další služby, nesouhlaste s nimi dříve, než si ověříte za kolik. Tímto způsobem se vám mohou nakupit poplatky a ani nebudete tušit jak.

 

I nižší plat je lepší než žádný

Je těžké dostat půjčku v bance, když nemají jistotu, že ji budete umět opravdu splácet. S nízkým příjmem v bance nepochodíte, ale u nebankovních společností se naopak může stát výhodou. Pokud nebankovce, od které si půjčujete peníze, zdokladujete výšku vašeho příjmu potvrzenou zaměstnavatelem a opravdu se pohybuje v nižších číslech, můžete dostat výhodnější podmínky půjčky. Nebankovní společnosti často půjčují i lidem, kteří pobírají starobní důchod nebo mateřský příspěvek, proto jakýkoliv příjem ze zaměstnání hraje ve váš prospěch.

 

Nebojte se hledat

Internet je dnes k dispozici opravdu každému. Máte možnost si tak prověřit produkty různých společností, porovnat je a tak si vybrat tu nejlepší. Nevrhejte se bezhlavě do první nebankovky, o které jste se od někoho doslechli, protože samotné hledání a porovnávání různých půjček od různých společností vám může ušetřit velké množství peněz souvisejících s úroky a ostatními poplatky.

 

Žádné peníze do ruky

Existuje mnoho případů, kdy se lidé nechtěli spolehnout na převod peněz na bankovní účet, a tak jim zaměstnanci nebankovních společností nabídli, že jim peníze přinesou rovnou domů a vyplatí jim je na ruku. I když to může na první pohled vypadat jako skvělá služba, opak je pravdou a obvykle vás to bude stát ještě nějaký poplatek navíc.

 

Netlačte na pilu

Je sice pravda, že v nebankovkách dostanete půjčku dříve než v bance, protože laťku pro kritéria mají nastavenou podstatně níž, ale i oni se musí nějakým způsobem chránit před nesplácením půjček, proto úplně každému půjčku dát nemohou. Pokud vám žádost o půjčku nebankovní společnost zamítla, promyslete si, zda máte na to, abyste tu půjčku dokázali splácet a neběhejte do další nebankovky. Takové odmítnutí se pro vás totiž může stát výstrahou a upozorněním, a také vás zachránit před dluhy, které se budou jen kupit.

Nepůjčujte si, pokud nemusíte

Lidé se často dostanou do dluhů jen proto, že si zbytečně naberou mnoho půjček a neumějí zacházet s vlastními penězi. Půjčovat si jen proto, že se vám líbí ten nový telefon, který se právě dostal na trh, opravdu nemá smysl a velmi jednoduše se můžete dostat do kolotoče dluhů (tzv. dluhová past). Nikdy nevíte, kdy se dostanete do situace, kdy peníze budete potřebovat opravdu a nikdo vám kvůli dluhům nebude chtít půjčit. Raději tomu dejte nějaký ten čas a našetřete si, než byste bezhlavě měli utrácet peníze, které jste si jen tak půjčili.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *