Finance

Co přesně kryje pojištění domácnosti?

Co se týče ochrany vašeho domova, existují dva typy pojištění:

  • pojištění nemovitosti – chrání váš dům a škody přímo na nemovitosti,
  • pojištění domácnosti – chrání vybavení uvnitř domu.

Komu jde o dobré pojištění majetku, ten by měl mít sjednané oba dva typy.

Proč sjednávat pojištění domácnosti i v pronajatém bytě?

Pojištění domu si sice zřizuje sám majitel, nicméně po nájemcích obvykle vyžaduje, aby si sjednali pojištění domácnosti. Člověk nikdy neví, co se stane. Může přijít povodeň a záplava, zloděj, úder blesku, praskne vám voda a vytopíte sebe i sousedy… Za většinu z těchto situací nenesete odpovědnost, nicméně pokud nemáte pojištění, zaplatíte je z vlastní kapsy.

Pojištění domácnosti kryje vybavení, které do bytu dal majitel, vaše věci přítomné v bytě i případné škody způsobené sousedům.

Na jak dlouho se pojištění sjednává?

Pojištění domácnosti se tradičně sjednává na rok s automatickým prodloužením. Pokud tedy smlouvu včas nevypovíte, běží další rok. Vypovědět ji musíte písemně a s vlastnoručním podpisem, výpověď lze poslat poštou nebo donést na přepážku pojišťovny. Do kdy ji musíte podat, aby se smlouva automaticky neprodloužila, záleží na konkrétní smlouvě. Dobře si to tedy přečtěte.

Jaké jsou ceny pojištění?

Ceny se liší u jednotlivých pojišťoven. Pokud uvažujete o pojištění domácnosti, srovnání na Top-Pojištění.cz vám napoví, kde by se to vyplatilo. Nezapomínejte, že se toto pojištění vždy uzavírá se spoluúčastí. Čím je vaše spoluúčast vyšší, tím nižší pojistné budete platit. Dobře si tedy čtěte podmínky a nenechte se hned zlákat nízkou cenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *