Finance

Elektřina umí mile překvapit. Ale jen na správném místě!

Kam se elektřina bude hodit?

Platby za plyn jsou na rozdíl od ceny elektřiny relativně nízké. Nejméně nákladnou volbou vytápění je pak klasické uhlí, za které během hodiny zaplatíte necelou korun. Výrazně vyšší částku pak zaplatíte za teplo z benzínové elektrocentrály, která za 60 minut spolyká až 15 Kč, ale zpět v elektřině.

Dobře a výhodně mohou elektřinu využít především majitelé novostaveb a rodinných domů, kde nechybí tepelná izolace. Elektřina není vhodnou volbou do prostorů, které bojují s úniky tepla a už vůbec se nehodí k přitápění, na čemž se dá pěkně prodělat, jak míní většina Čechů. A mají pravdu. Jenže nevidí i druhou stranu mince, která spočívá právě v zateplených budovách a domech po rekonstrukci. Teplo se zde bude snáze držet, a proto nebude třeba stále žhavit topení. Teplota se bude pouze udržovat a čerpání přebytečné energie se tak sníží na minimum. Ve finále i s vyšší cenou za kWh paradoxně ušetříte.

Výhody, které s sebou nese elektrická energie

Když při správné volbě typu bydlení vynecháme již zmíněnou úsporu, peníze ušetříme ještě před samotným vytápěním. Investiční náklady na přímotopy jsou poměrně nízké, přesto se ale nejedná o ty nejlepší zdroje tepla. Jsou energeticky náročnější a snadno se na nich usadí prach, který brání vytápění a navíc se může začít i vířit, což po zdravotní stránce není výhrou pro alergiky a astmatiky.

Lepší volbou jsou akumulační kamna, která téměř celý den odebírají teplo z nejnižších tarifů. Elektrický kotel ale rozhodně také není na škodu. Jeho cena začíná na 12 000 Kč, díky čemuž je až o desítky tisíc levnější než kotel plynový. Instalovat se dá navíc i do obyvatelných místností, má dlouhou životnost a není hlučný. Nevytváří žádné zplodiny a nabízí komfortní ovládání. Patří mezi nejvychvalovanější metody vytápění elektřinou, ale na druhou stranu není tak úsporný, jak se může zdát.

Ceny nejsou všude stejné

Nejnižší spotřeba přichází s tepelným čerpadlem. Bohužel je také ale třeba podotknout, že se jedná o možnost s nejvyššími finančními náklady, neboť pořizovací cena čerpadla startuje na 50 000 Kč. Těžko tedy říct, zda se opravdu vyplatí.

Možná byste se divili, jak rozdílné mohou být výsledné ceny dodavatelů. Existuje však jednoduchá cesta, která je navíc zcela bezplatná, díky níž můžete zjistit, zda u toho svého naplatíte víc, než kolik byste dali u ostatních. Srovnání cen elektřiny lze provést prostřednictvím internetu, a to v maximálním klidu a kávou na stole. Co vy na to?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *