Finance

Příspěvek na bydlení, aneb co byste o něm měli vědět

V čem spočívá příspěvek na bydlení

příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je jakási podpora pro rodiny či jednotlivce s nízkými příjmy. Pomáhá jim pokrýt náklady na bydlení, ať už bydlí v obecním bytě nebo bytě v jejich vlastnictví.

Příspěvek je možné pobírat až 84 měsíců (během posledních 10 let). V případě, že je ve vaší domácnosti někdo zdravotně postižený nebo osoba nad 70let, není to časově omezené.

Kdo má na tento příspěvek nárok

příspěvek na bydlení

Je nutné, abyste byli nahlášeni jako vlastník nebo nájemce bytu, který zde má trvalé bydliště. Před uznáním příspěvku na bydlení budete podrobeni analýze vašich příjmů za 3 měsíce (započítává se tam i rodičovský příspěvek, důchod, alimenty nebo přídavek na dítě).

Dále se bude zkoumat poměr nákladů na bydlení a příjmů v rodině. Náklady se liší u vlastního a nájemního bydlení. U nájemního se liší také podle velikosti obce (např.: v Praze jsou náklady vyšší), u vlastního bydlení je to ve městech i obcích stejné.

Co pokrývá příspěvek na bydlení

Suma se odvíjí od průměrných nákladů na bydlení, velikosti obce a počtů členů v dané domácnosti. Jsou v ní zahrnuty náklady za elektřinu, vodné, plyn, centrální vytápění, odvoz odpadu a jiné služby… Nárok jde také uplatnit zpětně (až 3 měsíce)!

Jak zažádat o příspěvek na bydlení

příspěvek na bydlení

Pokud vám vaše příjmy v rodině nestačí na zaplacení nákladů na bydlení, přihlaste se o příspěvek na Úřadu práce v místě vašeho trvalého bydliště.

S sebou budete potřebovat vyplněný formulář (Žádost o příspěvek na bydlení), občanský průkaz, doklad o výši čtvrtletního příjmu, doklad o výši nákladů na bydlení, nájemní smlouvu, případně doklad o vlastnictví nemovitosti.

Zdroj fotografií: https://pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *