Finance

Půjčku na bydlení si můžete vybrat i přes internet

Potřebujete jenom nový spotřebič?

Jednou z možných půjček na bydlení jsou takové, které jsou spojeny s menšími částkami. Říká se jim půjčky bez příjmů online a nabízejí sumy v řádech několika tisíců korun českých. Jejich výhodou je hlavně rychlost a jednoduchost vyřízení. Nejenom, že si o ně online požádáte, ale mohou být stejnou cestou i vyřízeny – bez složitého dokládání a nutnosti podepisování smluv. Hodí se ideálně při poruše vašeho spotřebiče, stejně jako například ve chvíli, kdy plánujete nový.

Jak takovou půjčku vybrat? Ideálně podle podmínek získání, stejně jako podle částek, které jsou dostupné. Na co je také důležité hledět, to jsou úrokové sazby. Obecně jsou poměrně vysoké, ale správným porovnáním možností lze nalézt takové poskytovatele, které nabídnou úroky v řádech jednotek procent, nebo i půjčku bez úroků.

Potřebujete nové vybavení, nebo rekonstrukci?

Nevyhovuje vám váš stávající nábytek? Nebo chcete rekonstruovat kuchyni, obývací pokoj, či snad koupelnu? V takovém případě by výše uvedené půjčky byly skutečně malé. Pro tyto účely na internetu vysbírejte buď bankovní půjčky, nebo nebankovní půjčky, které jsou označené jako spotřebitelské. Ty nabídnou obvykle desítky až stovky tisíc, což k danému účelu skutečně dokonale a plně postačí. Máme-li být ještě o něco konkrétnější, dají se rozlišit na:

  • Hotovostní a bezhotovostní

  • Účelové a neúčelové

  • Ručené, nebo bez ručení

Podle čeho vybrat v tomto případě tu pravou? Opět hraje roli výše částky a celkový úrok. Dále i podmínky získání, které souvisí s vaší finanční minulostí, stejně jako souvisí s vaším aktuálním příjmem, nebo možností ručit. Z hlediska jednoduchosti dominuje segment nebankovní, zatímco z hlediska výhodnosti nadchnou zase banky.

Chcete stavět, nebo koupit nemovitost?

Třetí a poslední segment půjček se týká situace, kdy si chcete pořídit bydlení, které bude v podstatě nové. Na mysli máme situaci, kdy si můžete svůj dům postavit, nebo si ho stejně jako byt můžete koupit. V tomto směru pomůže hypotéka, která může být klasická, nebo americká. Zvláště u ní platí, že ji kromě banky nabídne i nebankovní společnost. Tento úvěr je dokonalým opakem toho, co nabídnou rychlé nebankovní půjčky. K dispozici je totiž až několik milionů korun, které je možné pravidelně splácet i pár desítek let. A úroky? Ty patří k těm nejnižším na celém trhu.

Při výběru správné možnosti hleďte kromě klasických ukazatelů také na možnou délku fixace, informaci o tom, jakou hodnotu nemovitosti lze úvěrem financovat, stejně jako hleďte i na informace spojené s podmínkami získání.

Pozor na zbytečné zadlužování

Všechny tři typy půjček se mohou hodit, ale zároveň nám mohou také ublížit. A to ve chvíli, kdy nejsme schopni naše závazky splácet. Před výběrem si ujasněte, zda půjčku skutečně budete potřebovat a zde nejsou jiné možnosti. Pokud není jiné cesty, zohledněte při výběru i:

  • Hodnocení a férový přístup poskytovatele

  • Výši splátek a to, zda je ve vašich silách

  • Případné sankce spojení s nesplácením

I to rozhoduje o tom, zda bude právě vaše půjčka tou výhodnou a dobrou, nebo se naopak bude jednat o produkt, kterému je lepší se vyhnout. I takové bohužel úvěrový trh nabízí. Obvykle je najdete u neprověřených poskytovatelů v nebankovním segmentu, stejně jako je možné najít je také u poskytovatelů z řad soukromých osob, které nabízejí úvěry napřímo – nikoliv přes různé P2P platformy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *