Dětské pokoje

Jak vybavit byt, v němž za chvíli bude i miminko?

Vše nutné i to navíc

Trh je v současnosti plný věcí, které bychom ke svému životu mohli potřebovat, bohužel ale i věcí, které nikdy potřeba nebudou. To platí i při uzpůsobování vašeho domova pro miminko. Zamyslete se, opravdu potřebujete přebalovací pult, když většinu času budete přebalovat na posteli? Opravdu potřebuje vaše miminko dvě postýlky? Jako první byste si měli udělat seznam všeho, co budete opravdu potřebovat. Vyhněte se chaotickému nakupování a jděte na to systematicky. Náš seznam vypadá například takto, u těchto věcí máte jistotu, že je opravdu využijete:

  • Kočárek
  • Postýlka
  • Autosedačka
  • Lůžkoviny
  • Osušky
  • Vanička (alespoň v prvních měsících)
  • Přebalovací pult – pokud budete přebalovat na pohovce / posteli, tak alespoň podložka

Jak vybavit byt, v němž za chvíli bude i miminko?

Postýlka je důležitá

Postýlka je jakýmsi must have kouskem každého miminka. Vybírejte takovou postýlku, která bude bytelná, pohodlná, s kvalitní matrací a ideálně i anti-alergenní. Součástí může být i savá podložka, díky které se případná moč nedostane do matrace. Kupte i přikrývku, polštářek stačí až od šestého měsíce věku dítěte. Postýlka by měla být blízko postele rodičů, aby se k ní v noci snáze vstávalo. Naopak ji nedávejte k oknu nebo dveřím, kde je průvan a chlad.

Jak vybavit byt, v němž za chvíli bude i miminko?

Dětská koupelna

Další věcí, kterou budete potřebovat, je dětská vanička. Variant je na trhu mnoho, některé jsou dokonce i tvarované, aby v nich miminko hezky drželo. U těchto vaniček se ale hůře dostanete k některým částem dětského těla. Některé ženy využívají i koupací kyblík, nebo koupou miminko v umyvadle či vaně. Tak či tak, miminka těsně po porodu neumí udržovat svoji tělesnou teplotu, proto je nutno koupat ve vyhřáté místnosti.

Přebalování miminka

K přebalování miminka si můžete pořídit hned několik kusů nábytku, je jen na vás, který vám sedne nejlépe. Na trhu jsou k dostání postýlky s přebalovacím pultem, přebalovací komody i přebalovací pulty. Některým maminkám stačí přebalovací podložka a miminko přebalí i na posteli. Vždy však nenechávejte dítě bez dozoru.

Drobnosti, které jsou v bytě

V bytě s miminkem je ideální podlaha, kterou budete moct snadno vytírat. Pokud je ale studená, opatřete ji kusem koberce, kde se bude miminko moct bez obav válet, až bude větší. Až bude dítko starší, začnou jej lákat i věci, které by vás zprvu nenapadly. Proto dejte pozor na všechny květináče, záclony, závěsy, zásuvky od elektřiny (pomohou záslepky), ale i ochrana na rohy.

Jak vybavit byt, v němž za chvíli bude i miminko?

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *