Koupelny a toalety

6 nejčastějších mýtů o hygieně v koupelně

Záchodové prkénko je místo s největším počtem bakterií

mýty o hygieně

OMYL! Ačkoliv si všichni myslíme, že právě prkénko je to, co je nejvíce nehygienické a nechutné, není tomu tak. Ačkoliv se nejedná o nejčistější místo na planetě zemi, ani pohlavní nemoc z něj dostat nemůžete – jak se někteří mylně domnívají. Taková klávesnice či počítačová myš rozhodně obsahuje více bakterií, nebo třeba klika od samotného WC, kam sáhne denně „upiplanýma“ rukama tolik lidí.

Na jižní polokouli se otáčí voda opačně než na severní polokouli

mýty o hygieně

Kdo ví, kde se vzal onen mýtus, že na severní polokouli se stáčí voda v záchodu opačným směrem než na polokouli jižní?! To samé platí také o dřezu. Není to pravda.

Mytí rukou nám zabere sekundu

mýty o hygieně

Ba ne, takto jednoduché to nebude. Věděli jste, že ačkoliv by se umývání rukou po toaletě mělo považovat za samozřejmost, většina lidí to stejně nedělá? A ti, co to dělají, tak z velké většiny odbytě. Určitě je zapotřebí mýdlo. Mýdlo však nefunguje na principu antibakteriálního gelu. Pouze nám pomůže, že bakterie nám s rukou snadno sklouznou, nikoliv je zabíjí. Aby mytí rukou bylo skutečně kvalitní, je třeba důkladně ruce napěnit (mimo tekoucí vodu) a poté oplachovat aspoň 15 sekund.

Záchod je třeba větrat kvůli pachu

mýty o hygieně

Ano, to je. Ale má to i jiné důvody. Rozhodně byste neměli nechávat tohle malé místečko stále zavřené. V malém prostředí, kde je navíc teplo, se množí škodlivé látky a bakterie. Také vlhkost by mohla být problémem! Zabraňte růstu plísní tím, že záchod pravidelně proženete průvanem. Případně zapínejte ventilátor pro odvětrávání.

„Tak a mám krásně čistou koupelnu!“

mýty o hygieně

Bohužel, ačkoliv si většina z nás po pracném úklidu koupelny myslí, že se právě nachází v naprosto sterilním prostředí. Není tomu tak. Neuklízejte pouze viditelné části koupelny, ale zaměřte se i na první pohled neviditelné zašlé špíny a kouty plné nečistot. Rozhodně nezapomínejte ani na odtoky vany a žlaby.

Ručníky stačí oprat jednou za půl roku

mýty o hygieně

Myslete na své zdraví! V ručnících se množí různé mikroorganismy, které by vám v intimních partiích mohly způsobit potíže. Ručníky a osušky by se proto měly prát po každém 5. použití, abyste je udrželi čisté.

Zdroj fotografií: https://pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *