Koupelny a toalety

Jak odvětrat koupelnu bez okna?

Radiální, nebo axiální ventilátor?

Při nákupu ventilátoru budete stát před hlavní otázkou: „Jaký typ ventilátoru zvolit?“. Na výběr máte dva hlavní typy – radiální a axiální. Než se pro jeden z nich rozhodnete, ujasněte si, kam povede ventilační potrubí a jaká bude jeho délka. Koupelnu budete nejčastěji odvětrávat přes zeď, střechu nebo centrální šachtu.

Pro ta kratší s nižší ztrátou tlaku se hodí axiální a vlastně je to i nejčastější typ, který si lidé pořizují. Do panelákové koupelny naprosto ideální.

Pokud je ale ventilační potrubí dlouhé, různě zakřivené a s vyšší tlakovou ztrátou, pořiďte si radiální ventilátor.

 

Tip: Všechny typy zmíněných ventilátorů najdete v nabídce ventilátorů do koupelny.

 

Parametry ventilátoru

Když budete znát odpověď na základní otázku, přijdou na řadu otázky ohledně další parametrů ventilátoru. Soustřeďte se zejména na jeho vzduchový výkon, který udává objem vzduchu, který přístroj vymění v místnosti za hodinu. Pro tu vaši koupelnu ho spočítáte, když její objem vynásobíte s počtem výměn vzduchu za hodinu. Ten by se v případě koupelny měl pohybovat mezi čtyřmi až deseti výměnami.

Např. koupelna o rozměrech šířka 3 m, délka 2,5 m, výška 2,5 metru. Objem místnosti se spočítá tedy vynásobením 3 x 2,5 x 2,5 = 18,75 m3. Tuto hodnotu vynásobíme doporučeným počtem výměn za hodinu, tedy 4-10. Požadovaný vzduchový výkon ventilátoru do koupelny je od 75 do 188 m3/h.

Tip: Pro WC je počet výměn vzduchu za hodinu stejný, tedy 4-10. Pokud potřebujete znát doporučený počet výměn vzduchu pro jiné místnosti, najdete je v článku: Jak spočítat vzduchový výkon ventilátoru.

Samozřejmě se zajímejte také o hlučnost přístroje, jeho spotřebu a v neposlední řadě i design a cenu.

Ventilátor s čidlem vlhkosti

Ventilátory s čidlem vlhkosti jsou do koupelny naprosto ideální. Umožňují totiž automatické spuštění zařízení ve chvíli, kdy vlhkost v koupelně překročí nastavenou hodnotu. Díky tomu dokážete hlídat vlhkost v koupelně a zabránit vzniku plísně.

Ventilátor s časovačem

Při výběru si také dejte pozor na to, aby měl ventilátor časovač. Ventilátor s časovým doběhem zajistí, aby přístroj fungoval ještě nějakou dobu poté, co ho vypnete, čímž je zaručeno efektivní a úsporné odvětrávání koupelny. Doba fungování pak závisí na intervalu, který si nastavíte. Většinou se doporučuje kolem dvou až tří minut.

Ventilátor se zpětnou klapkou

Zpětná klapka u ventilátoru zabraňuje zpětnému tahu. Tedy zajišťuje, aby nedocházelo k úniku tepla z místnosti a proudění studeného a znečištěného vzduchu, včetně pachů, zpět z venku do koupelny.

Tip: Pokud jste na ventilátor zapomněli a v koupelně se vám začíná dělat plíseň, přečtěte si, jak se jí nejlépe zbavit: Plíseň v bytě – jak ji zlikvidovat?

 

V případě, že si nejste jisti, kontaktujte odborníky, kteří vám rádi poradí s výběrem vhodného ventilátoru přesně pro vás.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *