Koupelny a toalety

Jak vybírat osušky a ručníky

Ručník by měl být příjemný

jak vybírat osušky a ručníky

Vaše pokožka je citlivá, proto si zaslouží jen to nejjemnější zacházení. Již v obchodě ručník otestujte a pořádně se s ním pomazlete. Nebojte se ho přiložit k tváři. Samozřejmě budeme usilovat o koupi co nejkvalitnější bavlny! Obzvlášť populární jsou v současnosti kombinace bavlny s bambusovými vlákny.

Hlavním úkolem ručníků a osušek je sát

K čemu používáme osušky a ručníky? Aby sály vodu. Je proto důležité, aby měl mezi vlastnostmi dobrou savost. Proto bychom se měli při výběru zaměřovat na příze. Dlouhá vlákna jsou předpokladem k vyšší schopnosti nasávat vlhkost.

Sledujte gramáž

jak vybírat osušky a ručníky

Gramáž nám určuje hmotnost jednoho metru čtverečného látky. Logicky můžeme uvažovat, že čím těžší ručník je, tím více obsahuje bavlny. S tím také souvisí vyšší životnost, pevnost materiálu a bezproblémová savost. Ty nekvalitnější ručníky mohou dosahovat gramáže až 800g/m². Zde si ovšem za kvalitu připlatíte. Nejvhodnější a cenově dostupnější je gramáž okolo 500g/m2. Tohle je tedy ukazatel, na který byste si rozhodně měli dávat pozor.

Nekvalitní ručník/osušku poznáte již na první pohled. Zejména nízká cena vás okouzlí, ovšem do těchto záležitostí se vyplatí investovat (pokud tedy nehledáte pouze útěrku do kuchyně, u které nejste příliš nároční). Levné ručníky bývají velmi tenké (jejich gramáž je skutečně nízká), což znamená, že málo sají, mění tvar i vzhled a po prvním vyprání nejsou již vůbec na dotek příjemné.

V neposlední řadě se zaměřte na vzhled

Samozřejmě i vzhled je pro nás důležitý. Chceme, aby nám ručníky ladily s koupelnou. Dnes je na výběr opravdu veliké množství barev – vybere si skutečně i ten nejnáročnější. Další mají lesklé povrchy nebo různé ornamenty, které působí zajímavě a luxusně.

Pár zásad pro vaše ručníky

jak vybírat osušky a ručníky

Na ručníky nikdy nepoužívejte aviváž! Aviváž způsobuje, že se vlákna jakoby slepí a tím ztratí svoji hebkost. Naopak budou kousavé a hrubé, což pro vaši pokožku nebude ideální stav. Ručníky se ani nedoporučuje žehlit! Vlivem horka se vlákna lámou a opět to má katastrofální účinky. Jak jsme již zmínili, dlouhá vlákna lépe sají, kratší hůře.

Zdroj fotografií: https://pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *