Koupelny a toalety

Koupelny velkorysé a komfortní

 

Vany v prostoru

Neuvěřitelná volnost, nepřeberné množství tvarů i materiálů, dokonalý design, to všechno dává vanám příležitost stát se dominantou koupelny. S ohledem na svůj nový vzhled se pouštějí stěn a vydávají se triumfálně do volného prostoru, následovány nejen umyvadla a klozety, ale také sprchovými kouty. Vývoj zasáhl rovněž barevnou rozmanitost, bílá se už dávno vzdala svého diktátu a musí stále častěji uvolňovat místo nejen novým výraznějším odstínům, ale i materiálům. Převahu má sice stále ještě keramika, ale na paty jí celkem zdařile šlapou kamenné konglomeráty například v podobě litého mramoru, který je tvořen směsí  pryskyřice a mletého dolomitu. Na trhu jsou samozřejmě i luxusní kousky z pravého kamene. Do koupelen také pronikl novinkový Matt Solid – extrémně odolná, variabilní a přizpůsobivá hmota, z níž se původně vyráběly luxusní kuchyňské pracovní desky. Celoprobarvený materiál je navíc při eventuálním poškození třeba ostrým předmětem velmi snadné opravit, jeho povrch lze rovněž čistit abrazivními prostředky, aniž by hrozilo riziko defektů. Vany získaly také mnoho dalších funkcí, vedle koupání nabízejí díky sofistikovanému tvarování a širokému sortimentu  kompatibilních zástěn rovněž plnohodnotné sprchování. Puristický design související s minimalistickým stylem zdařile doplňují i výrobky oblých tvarů, jež přidávají koupelně na jemnosti, neutichá ani nostalgický zájem o retro produkty, ovšem se všemi vymoženostmi současných technologií, jež konvenují milovníkům starých časů.

 

 

Umyvadla různých tvarů i rozměrů

Také oblasti umyvadel vévodí akcent kladený na pohodlí, relaxaci a vysokou funkčnost. Pro velké koupelny jsou charakteristická komfortní dvojumyvadla nebo párové uspořádání samostatných produktů, pro prostorově menší koupelny je tu díky řezatelným umyvadlům skvělá možnost produkty přizpůsobit dispozicím. Žádné přísné tvarosloví, výrobci dodávají na trh dokonale sladěné série kulatých, hranatých i atypických tvarů a samozřejmě také rozměrů. Všem umyvadlům bez rozdílu je pak společná snaha o co nejsnadnější údržbu a zachování lesku, což dovolují speciální povrchové úpravy omezující usazování nečistot a vodního kamene. Stejně výrobci postupují i u toalet, bidetů a pisoárů, jež se stále častěji stávají nezbytnou součástí výbavy koupelen. Pokud jde o barvy, platí tu stejný vývoj jako u van: převažuje sice stále bílá, ovšem objevují se také umyvadla v kontrastní černé, na žebříčku popularity stoupají také přírodní odstíny. Zajímavě a stále ještě netradičně vypadají v koupelně designová umyvadla z naturálního kamene, jež zaujmou například jemným minerálním mramorováním.

 

 

Sprchy z kouta ven

Zatímco v dispozičně skromnějších koupelnách je často kvůli úspoře místa nutné spojit sprchování s vanou, chceme-li dosáhnout zachování maximálního  komfortu, ve velkých prostorách si i sprchování zaslouží rozlet a vzdušnost. Díky propracovanosti a kvalitě materiálů a opět i zásluhou pokročilého designu je možné sprchový kout dokonale přizpůsobit parametrům a tvaru místnosti. Klasickým sprchovým vaničkám s vyvýšenými okraji tak pomalu začíná zvonit hrana, trendy jsou kouty s vyspárovanou podlahou, jež se pozvolna a neznatelně, navíc bez spár, prolínají do ostatního prostoru oddělené jenom čistými liniemi skleněných ploch.

 

Volnost v obkladech i dlažbách

Fakt, že se koupelna postupně stává integrovanou součástí celého obytného interiéru, musí respektovat i styl obkladů a dlažeb. Současné trendy počítají nejen s volností a kombinatorikou odlišných stylů, tónování i nálad, ale právě s už zmíněnou kompatibilitou s dalšími obytnými prostory. Barevná paleta zaznamenala určité zklidnění a zjemnění, aniž by však odrazovala odvážlivce od výrazných řešení, jež se obvykle snoubí s luxusem. Na vlně obecného zájmu se však nesou zemité tóny a imitace přírodních materiálů – kamene, dřeva a tkanin. Jejich popularitu má na svědomí technologie digitálního tisku, která umožňuje detailní napodobování povrchů a struktury. K vidění jsou například velkoplošné dekory ve tvaru pohybující se duny, nebo unikátní design série inspirovaný hadími šupinami… lze vsadit i na kombinací lesklých vypouklých a vydutých prvků, jež vyvolávají úžasný výsledný dojem třpytivých efektů světla a stínu. Pokračuje smazávání rozdílů mezi produkty určenými k obkladu stěn a podlah, takže výsledné aplikace provází kompaktnost a efektnost. Dokonalé kompozice dotváří způsob pokládky a kombinace různých prvků, kde kromě keramiky už dokázaly zakořenit nejen kamenné obklady, ale také méně tradiční způsoby úpravy stěn prostřednictvím tapet a specializovaných nátěrů.

Foto: SIKO KOUPELNY

Zdroj: časopis Nové byty a domy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *