Koupelny a toalety

Očista těla – sprcha nebo vana?

Obojí lze již dnes skloubit v jeden celek. Běžná vana je tak doplněna buď částečnou nebo úplnou zástěnou. Toto spojení plní svou funkci sice dokonale, ale pokud odhlédneme od ne příliš elegantního výsledku takového řešení, dochází tím také k velmi citelnému optickému zmenšení prostoru koupelny.

Dovolte mi teď zaměřit se pouze na zpracování sprchového koutu, který je bezesporu, co se nároků na prostor týče, nejskromnější. Většina našich koupelen vybavených sprchovým koutem spoléhá na řešení v podobě akrylátové sprchové vaničky ve spojení se zástěnou z tvrzeného polystyrénu. Takové řešení je z hlediska zastavěného prostoru konečné a zejména při použití zástěn s dezénovaným povrchem zbytečně ubírá koupelně na prostornosti. Vhodnou alternativou může být provedení zástěny z bezpečnostního skla, které umožňuje i povrchovou úpravu proti ulpívání kapek vody. Hodně elegantním a u nás neprávem zatracovaným řešením je použití sprchového závěsu. Ten v sobě spojuje hned několik výhod najednou. Krom nižší pořizovací ceny může upoutat také širokou škálou povrchových úprav, dezénů, barev či vzorů. V neposlední řadě po shrnutí otevírá prostor sprchového koutu
a nechává mu rozšířit prostor koupelny.

Ani při vybírání vhodné sprchové vaničky se nemusíme omezovat pouze na tu obvyklou – akrylátovou. Velmi elegantním řešením je použití roštu z tropických dřevin vsazeného do betonového rámu vaničky. Každý jistě ocení okamžitý odtok vody skrze rošt a výrazné snížení nebezpečí uklouznutí. Pro milovníky strohosti
a minimalismu bude jistě ideální vypustit ze své koupelny jak sprchovou vaničku, tak jakoukoliv zástěnu. Pouze mírným spádováním podlahy směrem k odtokovému otvoru lze dosáhnout naprosté funkčnosti takového řešení.

Abych ale zbytečně nezavrhoval akrylátové vaničky. I u nich se již výrobci snaží oprostit od přísně funkčních leč esteticky nezajímavých tvarů. Designér tak mám více prostoru pro oživení takového tvaru jak po stránce estetické, tak i funkční. Zkuste se zamyslet, kolikrát jste si ve sprše srazili váš šampon z poličky nebo jej neměli kam postavit vůbec. Vtipným řešením může být vytvoření plochy pro okládání podobných předmětů přímo na hraně vaničky.

Ať už vám z výše uvedených učarovala kterákoliv varianta, vězte, že prvořadé je kvalitní zpracování, které jediné vám zaručí dlouhodobou spokojenost s vybraným řešením.

Autorem článku je pan Jiří Hoferek. Zaujal Vás článek? Chcete se dozvědět více? Klikněte zde!.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *