Koupelny a toalety

Při zvelebování vašeho bydlení myslete i na úpravu pojistky

Protože pojistné plnění se bude odvíjet od údajů a pojistné částky, které byly uvedeny v pojistné smlouvě v den jejího sjednání. V případě pojištění domácnosti bude smlouva uzavřena na určitou částku, např. na 200 tisíc, a pokud jste od té doby koupili např. onu designovou sedačku nebo starožitný nábytek, je rozumné pojistnou částku navýšit.

Co všechno lze mít podpojištěné?

Obdobná situace nastává při pojištění nemovitosti, kde jste si od kolaudace přistavěli garáž nebo zahradní altán. V původní pojistné smlouvě není hodnota těchto přírůstků do rodinného jmění zanesena a v případě nenadálé havárie nebo i poničení vandaly spláčete nad pojistným plněním.

Ale nemusí jít jen o případy, kdy jste si svoji nemovitost průběžně zvelebili. Jen pouhý vývoj cen na realitním trhu způsobí, že průměrně za 10 let se vaše nemovitost stane podpojištěnou.

Do stejné rizikové kategorie patří veškeré produkty tzv. neživotního pojištění. Aby vám pojištění sloužilo k tomu, k čemu všichni doufáme, tedy k náhradě vzniklé škody na majetku, je třeba podle odborníků překontrolovat pojistné smlouvy zhruba každé 3 roky.

Jak se správně pojistit?

Nejjednodušší bude konzultace s vaší pojišťovnou a jejími experty. Pokud vás zajímá, jak pojišťovny vypočítávají reálnou hodnotu nemovitosti, uvidíte, že jde o poměrně složitou formuli. Ta zahrnuje např. obytnou plochu nemovitosti, typ a stavební provedení budovy (pojišťovny zohledňují i rozdíly mezi přízemní a patrovou budovou) nebo tvar střechy. Samozřejmě se přihlíží i k rizikovosti lokality, co se týče např. přírodních živlů.

Pokud si stále nejste jisti, zda se podpojištěnost týká právě vaší domácnosti, kontaktujte svoji pojišťovnu nebo shlédněte následující informativní video:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *