Koupelny a toalety

Příjemně prohřátá koupelna

Prostor pro krásu
V malé koupelně se zabudováním podlahového, stropního či stěnového elektrického topení uspoří místo, a navíc snáz vybudujete opravdu krásnou koupelnu bez viditelných těles, vyčnívajících radiátorů a trubek. Estetický přínos elektrického topení však stejně ocení i majitelé velkých a prostorných koupelen, protože nebudete omezováni při umístění zařizovacích předmětů. Navíc teplovodní radiátory a podobné spotřebiče čas od času vyžadují údržbu, kdežto elektrické podlahové topení či stěnové topení je prakticky bezúdržbové.

Topné panely
Elegantními topidly vhodnými pro koupelnu jsou sálavé stěnové panely ze skla či z mramoru. Předností panelů je, že předávají teplo do okolí především formou infračerveného sálání prostřednictvím celé plochy. Nedochází zde k přepalování a vysušování vzduchu ani k masivnímu víření prachových částic. Panely se vyrábějí v mnoha barvách a můžete k nim dokoupit stylová chromovaná madla, která využijete při sušení a vyhřívání ručníků.

Teplý žebřík
Velmi oblíbené jsou topné žebříky, které z koupelen vytlačují klasické radiátory. Jsou elegantní, nezabírají příliš místa a přitom nabízejí dostatek tepla a uživatelského komfortu. Dobře se udržují a poslouží jako sušáky ručníků a prádla, jež zároveň předehřívají. Díky programovatelné zásuvce se snadno ovládají, a tak je můžete používat i k temperování prostoru. Bývají plněny speciální nemrznoucí směsí do –10 °C, takže je, pokud v zimě nejezdíte na chalupu, na rozdíl od klasických radiátorů nemusíte vypouštět.

Slunce nad hlavou
Další možností je instalace stropních sálavých panelů. Stropní vytápění vyzařuje od zdroje směrem k podlaze infračervené paprsky, které se mění v teplo při dopadu na pevné nebo kapalné látky podobně jako sluneční paprsky. Sálavé stropní panely navíc vyžadují o třetinu méně energie než konvenční vytápění.

Teplo od podlahy
Topení či temperování podlahovým topením je příjemné a zároveň praktické. Můžete se v koupelně pohybovat bosi a nemusíte si dělat starosti s mokrou podlahou. Jeho výhodou je bezporuchovost a bezúdržbovost. Elektrické podlahové topení můžete mít buď ve formě topných fólií, nebo topných rohoží. Topné fólie jsou ideální pro rekonstrukce, protože se snadno instalují bez nežádoucího zvýšení podlahové vrstvy.

ZRCADLO BEZ MLHY
Při mokrém provozu se v koupelně často stává, že se zamlží zrcadlo, a často ani tření plochy zrcadla rukávem županu nezjedná dostatečnou nápravu. Naštěstí existuje drobná pomůcka, jež patří do rodiny topných fólií a zajišťuje dokonalou prevenci proti zamlžení zrcadla. Topná fólie je opatřena vrstvou lepidla (krytou papírem), kterou se nalepí na zadní stranu zrcadla. Zapojuje se do elektrického okruhu osvětlení tak, aby byla aktivována vždy, když zapnete světlo nad zrcadlem.

Více se dočtete v časopise Bydlení
TEXT: Jan Goldberger
FOTO: Fotolia.com, archiv firem
Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *