Koupelny a toalety

Tepelný komfort v koupelně

Investujte proto několik tisícikorun navíc a pod dlažbu položte podlahové topení. Vzhledem k tomu, že se pro temperování používají tenké rohože nebo fólie (pro temperování stačí výkon 100 W/m2), nemusíte se obávat, že by se dramaticky změnila úroveň podlahy v porovnání se zbytkem bytu. Topení se pokládá přímo do vrstvy lepidla pro obklady, takže celkový rozdíl nepřesáhne půl centimetru. Uvažujete-li o montáži koupelnového žebříku, měli byste počítat s tím, že tepelný výkon bývá – proti klasickému radiátoru srovnatelného rozměru – zhruba třetinový. Z toho vyplývá, že koupelnový žebřík je doplňkové vytápění.

Když si nejste jisti, zda žebřík vyhřeje koupelnu, pomozte si jednoduchým výpočtem. Podle odborníků na každý krychlový metr prostoru je potřeba zhruba 60 – 100 wattů výkonu. Na běžnou malou koupelnu v panelovém bytě vychází kolem 700 W, což (například podle tabulek od výrobce Korado) odpovídá žebříku 45 x 120 centimetrů. Přídavné topné těleso – žebřík – lze používat jako teplovodní i elektrický – do jeho těla se přimontuje speciální topné tělísko. V zimě, kdy běží kotel, se do něho vpouští topná voda stejně jako do ostatních radiátorů. V létě ho jednoduše zapojíte do zásuvky. Jestliže uvažujete o žebříku do panelové koupelny, je elektrické provedení samozřejmost.

Velmi praktické jsou žebříky v provedení, kde jsou příčle ode zdi dostatečně odkloněné. Poskytnou snazší manipulaci s ručníky. Tam, kde se nedostává místa na šířku, zvolte vyšší verzi. Na trhu najdete i modely, které se výškou blíží ke dvěma metrům. Podobné modely samozřejmě stojí několikanásobek základní ceny. Nejlevnější bývá verze v bílé, když chcete v barvě či chrómu, počítejte s výrazně vyšší cenou, leckdy přes 10 000 korun. Podobně narůstá cena, když se jedná o designové provedení.

FOTO CORDIVARI, HENRAD, JAGA, KORADO, RADSON, RAVAK, THERMIC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *