Koupelny a toalety

Vana s oknem i bez

Kladné stránky zaplnění stavebních otvorů sklem i v místnosti denní hygieny a relaxace jsou tedy nesporné. Ať už máme možnost zabudovat okno francouzské nebo jen menší, vada na kráse tu je – uniká jím teplo. Navíc bude docházet ke kondenzaci vodních par. Tomu však můžeme zabránit instalací dvojitých termických skel, která nepřivádějí dovnitř chlad jako skla obyčejná. Dalším krokem jak zabránit ochlazování koupelny je instalace účinného větráku, který vodní páru odvede pryč. Únik tepla také značně omezíme dostatečným zateplením alespoň deseti centimetrovou izolační vrstvou. Nepřítelem nemusí být ani vlhko zvenčí, pokud kolem domu provedeme drenáž sahající pod úroveň terénu (nejlépe ze štěrku, aby mohla vlhkost vzlínat).

Kladné stránky zaplnění stavebních otvorů sklem i v místnosti denní hygieny a relaxace jsou tedy nesporné. Ať už máme možnost zabudovat okno francouzské nebo jen menší, vada na kráse tu je – uniká jím teplo. Navíc bude docházet ke kondenzaci vodních par.  Tomu však můžeme zabránit instalací dvojitých termických skel, která nepřivádějí dovnitř chlad jako skla obyčejná. Dalším krokem jak zabránit ochlazování koupelny je instalace účinného větráku, který vodní páru odvede pryč. Únik tepla také značně omezíme dostatečným zateplením alespoň deseti centimetrovou izolační vrstvou. Nepřítelem nemusí být ani vlhko zvenčí, pokud kolem domu provedeme drenáž sahající pod úroveň terénu (nejlépe ze štěrku, aby mohla vlhkost vzlínat).

Pokud nám jde v koupelně jen o světlo a ne o výhled, můžeme si pomoci jinak. U střešních bytů či koupelen v posledních patrech se nabízí vybudování moderních světlovodů. Nejenže přivedou světlo, ale vytvářejí i zajímavé světelné efekty v místnosti. Světlo menší intenzity přivedeme do prostoru prosklením jedné koupelnové stěny nebo její části, která je společná s místností s dostatkem světla. Stěnu můžeme vytvořit znovuobjevenými luxfery plastovými či skleněnými, tabulí z pískovaného, mléčného nebo vzorovaného skla.

Posledním řešením je samozřejmě instalace světel do sádrokartonových podhledů. I ty mají své kouzlo a koupelnu povýší na prostor, v němž může být příjemné relaxovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *