Koupelny a toalety

Vanu nebo sprchu?

Záleží na individuálních preferencích každého stavebníka, jimž dává přednost, účelnosti nebo kráse. Vanová zástěna zakrývá pouze část kolem baterie a sprchy, zachycuje pouze odstřikující vodu, ale v koupelně působí méně rušivě. Naproti tomu kout vytvoří kolem dokola uzavřený prostor, kudy neunikne ani kapka vody, splňuje tedy hlavně účelnost. Cenový rozdíl je však v obou případech zanedbatelný – od deseti tisíc korun výš.

Překážkou pro volbu zástěny může být právě estetický dojem, zejména pokud na vanu nainstalujeme zástěnu pevnou. V malém prostoru někdy tento vanový prvek působí poměrně mohutně a při pohledu zvenčí se neubráníme dojmu velkého akvária v malém prostoru. Pro tento případ jsou na trhu k dispozici zástěny skládací s možností volby otočného nebo posuvného mechanismu. U posuvných vanových zástěn (většinou třídílných) bývá vždy jeden segment pevný a další dva se za něj složením „schovají“. Na větší vany, zejména rohové, můžeme nainstalovat čtyřdílný kout, který má dva díly napevno a dva jsou posuvné.

U otočných zástěn se celá stěna posouvá po delší části strany a poslední tabule se otáčí rovnoběžně s kratší stěnou. Při manipulaci s touto stěnou musíme však být na pozoru v oblasti vodovodní baterie. Na trhu se však objevily zástěny, s jejichž manipulací v „bateriové“ zóně není problém, protože je lze nadzdvihnout. Podobně jako u otočné se nejprve všechny části zatlačí ke stěně, kde je poslední díl uchycený ve svislé kolejnici. Díky hydraulickému zařízení lze pak spodní hranu nadzvednout až o 28 centimetrů a pohodlně tak překlenout vodovodní baterii. Pro jednodušší manipulaci bývá zástěna uprostřed doplněná madlem.

FOTO ARTWEGER, KALDEWEI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *