Koupelny a toalety

Velká radost z malé koupelny

Každý, kdo kupoval starší byt, jistě zažil pocit bezradnosti při pohledu na jeho vysloužilou minikoupelnu. Kam s moderním umyvadlem, dost velkou vanou nebo sprchovým koutem? A co toaleta nebo pračka? Všechny předměty totiž kromě prostoru odpovídajícího jejich rozměru potřebují i dostatek místa kolem, abyste je mohli pohodlně a bezpečně užívat.

První, nad čím nejspíš budete uvažovat, je sloučení koupelny s WC. Teprve byty od velikosti 3+1 by měly mít jedno samostatné WC. Proto tam, kde žije jedna, maximálně dvě osoby, a je zaručeno dobré odvětrání koupelny, může být toaleta umístěna zde. Prostorový zisk je značný a při dobrém rozmístění jednotlivých předmětů toaletu můžete alespoň částečně dostat mimo dohled.

Další možností je celková změna půdorysu bytu. Někdy lze přidat koupelně na úkor předsíně, kuchyně či některého z pokojů. Takovou úpravu je však bezpodmínečně nutné konzultovat minimálně se statikem, raději přizvěte také architekta. A než se pustíte do bourání, musíte požádat představenstvo družstva či společenství vlastníků o povolení změn. Více o potřebném „papírování“ se dočtete v rámečku na předchozí straně.

MINIDESATERO

1. Dejte přednost kolekcím sanity pro malé koupelny s komprimovanými tvary a promyšleným designem, často je k nim k mání i nábytek

2. Volte vanu, kterou lze využít jako sprchový kout se zástěnou, na trhu jsou i sestavy vany a sprchového koutu, jež na sebe navazují

3. Rohová vana na rozdíl od rohového umyvadla místo nešetří, v malé koupelně by vám stačila jen k sezení

4. Vyzkoušejte, zda je malá vana uvnitř dostatečně prostorná a pohodlná

5. Místo bidetu pořiďte umyvadlovou baterii s bidetovou sprškou, nebo záchodovou mísu s praktickou funkcí bidetu

6. Nejvíc volného prostoru ponechte před umyvadlem

7. Pořiďte dveře otevírané ven, případně dveřní pouzdro

8. Dbejte na vhodné osvětlení více zdroji ve stejném designu, u doplňků se držte jednotného materiálu i stylu

9. Dopřejte koupelně kvalitní odvětrání

10. Pračku se snažte přesunout do kuchyňské linky

Optické čarování

Nemáte-li možnost půdorys koupelny zvětšit, nezbývá než se spolehnout na optické triky. Začněte u volby barevnosti a rozměru obkladu. Světlé barvy v lesklém provedení přidají rozměr. Podlaha by měla být o trochu tmavší – výrazný kontrast, ale i stejný odstín by koupelnu zmenšil.
Velké formáty s minimální spárou jsou sice efektní a usnadňují údržbu, ale na malé ploše nevyznějí. Nemluvě o tom, že velký prořez, jemuž nejspíš neujdete, je neekonomický. Vyplatí se vzít zavděk klasikou (15×15 nebo 20×20 cm), případně kombinovat velkoformátový obklad menším, případně ho doplnit efektní mozaikou. Pomocí pruhů a listel můžete čarovat i s šířkou a výškou místnosti. Ideální je využití odrazu. Místo velkoplošného zrcadla však dejte raději přednost zrcadlové skříňce, protože i v malé koupelně potřebujete odkládací prostor. Ale nezapomeňte, že příliš velké množství věcí dokáže opticky zmenšit i relativně velký prostor. Většina zařizovacích předmětů (poličky, zástěny a podobně) by měla být z čirého skla nebo plastu. Jednotné série zařizovacích předmětů, ať už je to sanita, nebo doplňky, prostor zatíží méně než nahodile volené kousky.

TEXT: Jana Šulistová

FOTO: KOUPELNY PROBRNO, KERAMAG, RAVAK

Zdroj: Bydleni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *