Koupelny a toalety

Vybíráme sprchový kout

Rámový, půlrámový nebo bezrámový

Základním rozlišujícím prvkem je samotná konstrukce sprchových koutů. Existují tedy sprchové kouty rámové, u kterých jsou skla zasazena do obvodové konstrukce, která by měla být hliníková s kvalitní povrchovou úpravou. Tyto kouty jsou navíc vyztuženy i svislými profily, což zvyšuje jejich odolnost proti nešetrnému zacházení (např. sprchové kouty Supernova). Dále jsou na trhu k dispozici kouty půlrámové, které mají odlehčenou obvodovou konstrukci bez svislých vnitřních profilů (např. sprchové kouty Rapier). A nakonec jsou tu kouty bezrámové (např. GlassLine), které se skládají pouze z bezpečnostních skel a pantů, kterými jsou přichyceny ke zdi. Skla těchto koutů by měla být minimálně 6 mm silná, aby splňovala přísné nároky na bezpečnost. Panty i krytky by měly být zase celomosazné, aby dokázaly spolehlivě udržet těžká bezpečnostní skla sprchového koutu a vydržely časté používání.

Sprchové dveře – maximální variabilita

Kromě klasických koutů můžete pro vytvoření místa pro sprchování použít i sprchové dveře. Ty jsou vhodné v případě, že máte vyzděné 3 stěny a potřebujete vyřešit pouze vstup. Nebo je můžete použít v kombinaci s pevnou stěnou, která umožňuje umístit další vybavení koupelny hned vedle prostoru pro sprchování tak, že nijak neomezuje vstup do sprchového koutu. Dveře mohou mít konstrukci různou stejně jako sprchové kouty, jen jejich cena je v porovnání s kouty výrazně nižší. Sprchové dveře nabízejí také větší variabilitu a umožňují vytvořit prostor pro sprchování 70 až 200 cm široký. Zatímco u některých výrobců si budete muset za větší šířku připlatit, RAVAK nabízí šířku koutu 200 cm jako standard bez příplatku. Řešení prostoru pro sprchování pomocí dveří můžete realizovat téměř všude, neboť dveře umožňují vyrovnání i drobných stavebních nepřesností.

Posuvné nebo křídlové otevírání

Vedle povrchové úpravy je u konstrukce sprchového koutů důležitý systém otevírání. Podle dispozic koupelny můžete volit buď klasické křídlové otevírání, nebo prostorově úspornější posuvný systém. Zejména u posuvných systémů je třeba pečlivě vybírat, protože pokud není posuv dveří dostatečně kvalitní a spolehlivý, po čase se vám mohou začít dveře zasekávat, skřípat, vibrovat a vydávat nepříjemné zvuky. Právě těmto obtěžujícím jevům dokáže zabránit unikátní systém AntiBlock , který byl testován na 1 000 000 otevření a i na konci fungoval spolehlivě.

Pozor na škrábance

Kromě samotné konstrukce sprchového koutu byste měli věnovat pozornost také dalším vlastnostem, jako je například kvalita použitých materiálů. Materiály se liší i u stejně vypadajících koutů, takže se u prodejce vždy informujte, z jakého materiálu je sprchový kout vyroben a jak odolná je povrchová úprava rámu. Zajímejte se také o náchylnost k poškrábání, abyste po čase nebyli zklamáni, jak váš sprchový kout vypadá. Lesklé kouty totiž vypadají na první pohled velmi lákavě, ale pokud je vrstva na povrchu příliš tenká, brzy se můžete dočkat nepříjemného překvapení. Zajímavou alternativou lesklých sprchových koutů je kovově matné provedení satin, které nám občasnou nepozornost promine, a nejsou na něm drobné škrábance téměř vidět.

Aby voda zůstala v koutu

Při výběru sprchového koutu bystě měli věnovat zvýšenou pozornost také těsnosti. Není totiž nic horšího, než když vystupujete z koutu na mokrou podlahu. Zaměřte zejména na meziskelní prostory, protože právě v tomto místě bývá velký rozdíl. U některých koutů chybí těsnění v tomto místě úplně, u jiných zase nemusí přesně doléhat. U bezrámových koutů se důkladně zajímejte především o utěsnění v dolní části vstupu. Pozornost věnujte těsnění na spodní hraně dveří, které mívá občas tendenci k deformaci. Bezrámové sprchové kouty bývají vybaveny automatickým zdvihovým mechanismem, který při otevření koutu dveře lehce nadzdvihne. Tím se výrazně prodlouží životnost samotného těsnění a zabrání se právě jeho deformaci. U opravdu kvalitních koutů pomáhá automatický zdvihový mechanismus také ke snazšímu návratu dveří sprchového koutu přesně do zavřené polohy. Některé sprchové kouty umožňují také otevírání směrem dovnitř. Díky tomu se do prostoru koupelny nedostane opravdu ani kapka a voda zůstane hezky v koutu.

Snadná údržba, půl zdraví

Velmi podstatnou vlastností, kterou by měl každý kvalitní sprchový kout splňovat, je jeho snadná údržba. Všechna skla by měla být ošetřena ochrannou vrstvou AntiCalc, která zabraňuje usazování vodního kamene a prodlužuje tak hezký vzhled sprchového koutu.

Rozhodnutí je jen na vás

Pokud si budete vybírat sprchový kout do své nové koupelny, pečlivě si pročtěte všechny dostupné informace o jednotlivých výrobcích. Nebojte se ani zeptat na zákaznických linkách jednotlivých společností. Jedině tak můžete jít do obchodu s vědomím, že vás nikdo neopije rohlíkem a že si koupíte sprchový kout, který vám bude dobře a hlavně dlouho sloužit.

A jedna rada na závěr. Při rozhodování byste neměli být přehnaně šetřiví. Protože prostředky, které ušetříte při nákupu, mohou být výrazně menší než ty, které následně vydáte za případné opravy původně levných výrobků. Vsaďte proto raději na ověřené a kvalitní značky, u kterých máte zaručen i následný servis.

Přečtete si o tématu Rekonstrukce bytu zde

Zdroj: časopis Panel Plus

www.panelplus.cz

Foto: Ravak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *