Krby a vytápění

Biokrb v paneláku? Jasně že ano!

Díky krbům na biolíh si prostředí horské chaty budete moci vytvořit i ve svém panelákovém bytě. Jak takový biokrb funguje a co všechno musíte udělat, pokud jej chcete začít využívat i vy?

Bez komínu i bez elektřiny

Hlavním konkurenční výhodou, kterou krby na biolíh zákazníkům toužícím po romantice hořícího ohně nabízejí, je jednoduchost jejich použití. Již bylo zmíněno, že je lze používat i v panelácích a bytových domech. To v praxi znamená, že biokrby nepotřebují pro svůj provoz připojení k elektrické síti, komín ani jiné stavební úpravy. Tyto krby lze postavit na stůl, zavěsit na stěnu či mu nalézt ve vašem bytě některé jiné obdobné místo. Vaší fantazii budou v tomto případě klást meze pouze základní bezpečnostní opatření a je na místě pro jistotu předvídat, co by s krbem mohli provést vaše ratolesti nebo domácí mazlíčci.

 

Bez komínu se popisované krby obejdou proto, že jejich palivem je výhradně biolíh, který neprodukuje jiné zplodiny než oxid uhličitý a vodu. Váš panelákový byt je tak třeba při používání krbu pouze čas od času vyvětrat a nahradit tak kyslík spotřebovaný při hoření za čerstvý.

 

Romantika i schopnost vytápění

Krby na biolíh nejsou jen krásnou dekorací, ale za jistých okolností mohou stejně jako skutečné, „velké“, krby místnost, ve které jsou umístěny, vyhřát. Výhřevnost biolihu není stejně vysoká jako např. u dřeva, a proto s biokrbem nelze počítat jako s primárním zdrojem tepla pro mrazivé zimní večery. Jako doplňkový zdroj tepla ale v malém panelákovém bytě sloužit mohou. Biolíh je navíc čisté, zdravotně nezávadné a vysoce ekologické palivo.

 

Bezpečnost na prvním místě

V krbu na biolíh hoří skutečný oheň a z toho plyne i nezbytnost již zmíněných bezpečnostních opatření. Krby mají kvalitní izolaci, ty lepší dokonce dvouplášťovou, volně stojící modely je však samozřejmě třeba mít neustále na očích pro případ jejich pádu. Stejně tak vzdálenost od dalších hořlavých nebo na teplo citlivých předmětů by měla být alespoň 1 m, pro závěsné systémy je tak třeba nalézt místo alespoň trochu vzdálené od televize nebo obrazů. Všechna tato pravidla jsou však víceméně přirozená a nikterak negativně neovlivňují zážitek z relaxace u krbu či neznesnadňují jeho používání, které je za všech okolností snadné a příjemné.

 

Potenciální problémy spojené s ohněm jsou jediným rizikem používání krbů na biolíh. Nejedná se o elektrické zařízení a z této strany tak žádné nebezpečí rozhodně nehrozí.

 

Krb jako exkluzivní designový prvek

Krb má schopnost udělat i z pokoje v panelákovém bytě exkluzivní prostor a stát se jeho přirozeným centrem. Ideální je, že krby na biolíh lze vkusně umístit i do opravdu malých místností. Nedostatek místa lze řešit zavěšením krbu na zeď, což je navíc řešení, které vypadá opravdu vkusně a navozuje pocit skutečného krbu. Tomu se ještě více blíží krby vestavěné v nějakém výklenku nebo ve skříňce.

 

Krby na biolíh jsou dokonalým a jedinečným doplňkem každého interiéru a díky jejich unikátní technologii a vlastnostem si jich mohou užít i majitelé malých panelákových bytů, bez nutnosti provádět jakékoliv stavební úpravy nebo žádat úřady o povolení. I v paneláku tak mohou krby tohoto typu kdykoliv vykouzlit atmosféru horské chaty.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *