Krby a vytápění

Časté chyby při vytápění krbem

První zapálení v krbu

 

Je to jako s autem. Stejně jako nemůžete odjet od dealera vozů s plynem na podlaze, než se auto po několika stech kilometrech alespoň trochu „zajede“, tak ani v případě prvního zapálení v krbu nemůžete očekávat, že vše bude hned jak má být. Nejdůležitějším bodem pro správné fungování krbu do budoucna je právě první zapálení.

Kamna i krbové vložky jsou totiž natřené již od výrobce speciální barvou, která se musí nejprve vytvrdit. Je tedy nutné umožnit krbu či kamnům dostatečný přísun vzduchu a přikládat, přikládat, přikládat. Když už si myslíte, že je toho dost, tak přiložte znovu.

Při prvním zatopení musí být spáleno dostatečné množství dřeva, aby topidlo i komín dosáhly dostatečně vysoké teploty, při které se tato speciální barva vytvrdí. Je možné, že barva bude zapáchat, ale nebojte, jedná se o zcela normální proces, který po prvotním vytvrzení zmizí. Nejlepší doba na první zatopení je tak ráno, abyste mohli v případě potřeby přes den vyvětrat.

Čím a jak zatopit v krbu?

 

Schováváte-li doma staré noviny, o kterých jste přesvědčeni, že se vám budou hodin k zapalování v krbu, možná vás zklameme. Zatápět pomocí novin se nedoporučuje, protože mohou zanášet palivové cesty. To může mít do budoucna neblahý vliv na tah a tím pádem nejen na odvod kouře, ale i na hoření samotné.

Daleko lepší jsou různé druhy podpalovačů, které nejenže velmi dlouho hoří, ale nezanášejí palivové cesty a pro úspěšné roztopení není ani nutné sekat dřevo na jemné třísky. Na trhu jsou k dostání jak pevné podpalovače, které vydrží opravdu dlouho hořet, tak kapalné, jejichž délka hoření je nižší a dají se použít ideálně k rozhoření malého ohně.

Auta jezdí na benzín, krby potřebují ke svému životu dřevo. Stejně jako v případě benzínu či nafty, ani do krbu nemůžete dát cokoliv, pokud chcete, aby vám sloužil tak jak má. Klíčem k úspěchu je tak suché dřevo. Nejlepším dřevem pro zátop je suché, měkké dřevo ze smrku nebo jedle, které můžete nasekat na menší kusy pro rychlejší podpálení. Vlhkost dřeva by neměla přesáhnout 18 %, což se vám nejspíše změřit nepodaří, a tak vám nezbývá nic jiného než zatopit opravdu proschlým dřevem, na kterém to je na první pohled vidět.

Máte v krbu připravený podpalovač a dřevo? Výborně! Nezapomeňte však také otevřít přívod vzduchu a kouřovou klapku, pokud jimi váš krb disponuje. Bez vzduchu není oheň, a přestože máte vše krásně připraveno pro zápal, tato častá chyba vám může vaše snažení znepříjemnit.

Přikládání do krbu

 

Zde se dělá chyb nejvíce. Věděli jste například, že do krbu se má správně přikládat až ve chvíli, kdy již neprobíhá aktivní hoření, ale na dně je pouze vrstva žhavých uhlíků? Důležitý je i postup při přikládání do krbu. Nejprve je potřeba vypnout teplovzdušný ventilátor, aby nedocházelo k nasávání spalin do interiéru. Následně opět otevřete regulaci vzduchu a kouřové klapky a pootevřete na několik sekund dvířka, aby došlo k vyrovnání tlaku. Po cca 10 sekundách můžete dvířka zcela otevřít, přiložit a opět je zavřít. Nezapomeňte opět nastavit klapky a spustit teplovzdušný ventilátor.

Pro přikládání do krbu také platí jiná pravidla než při zatápění, týkající se druhu dřeva. Jak jsme si řekli, pro zatápění je nejvhodnější suché a měkké dřevo ze smrku či jedle. Pro přikládání a udržování ohně se naopak hodí nejvíce tvrdé dřevo například z buku, jasanu či ovocných stromů. Tvrdé dřevo hoří pomaleji a zanechává více rozžhavených uhlíků. Nemáte-li možnost zatápět měkkým a přikládat tvrdým dřevem, můžete v obou případech využít i tzv. středně tvrdá dřeva, kterými jsou například kaštan, bříza nebo líska, případně využít i dřevěné brikety, které hoří ještě o něco déle.

V tuto chvíli tedy již víte, jakých chyb se při vytápění krbem vyvarovat. Stačí tak škrtnout zápalkou, pohodlně se usadit v křesle a relaxovat.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *