Krby a vytápění

Jak na podlahové vytápění

Podlahové vytápění je vhodné i pro aplikaci alternativních zdrojů energie. Hodí se do všech typů místností a prostor bez ohledu na způsob jejich využívání. V systémech podlahového vytápění lze volit mezi teplovodním a elektrickým, v tomto článku se budeme věnovat podrobněji systému teplovodnímu.

Podstatou systémů podlahového vytápění je rovnoměrné rozložení teploty po celé ploše vytápěné místnosti. Vysoký podíl sálání umožňuje dosažení pocitu optimálního komfortu v místnosti, a přitom je teplota přibližně o 2 °C nižší než u jiných způsobů vytápění. Nejvyšší teplota v místnosti je v úrovni podlahy, člověk má tak nohy v teple a nepociťuje chlad. Snížením teploty vzduchu o 2 °C při zachování tepelné pohody klesnou provozní náklady až o 15 %.

Typy podlahových krytin

Podlahové vytápění dovoluje použití všech podlahových krytin, jejichž tepelný odpor nepřesahuje hodnotu 0,15 m2 K/W. Hodnotu tepelného odporu podlahové krytiny udává výrobce a této podmínce vyhovují všechny běžně používané krytiny, jako je dlažba, plovoucí podlaha, koberec, PVC či parkety. Jelikož právě dlažba má nejmenší hodnotu tepelného odporu, je ideální její použití ve spojení s kondenzačním kotlem či alternativními zdroji energie. Při projektování podlahového vytápění je užitečné počítat s tím, že po čase může dojít ke změně podlahové krytiny, která bude mít vyšší tepelný odpor.

Příprava podlahy před montáží

Před zahájením prací musejí být instalována okna a dveře a začištěny stěny, aby tak bylo umožněno bezprůvanové schnutí topného potěru. Aby systémové desky dobře dosedaly na podklad, musí být podkladní beton před jejich uložením zbaven všech zbytků malty a čistě zameten.

Snadná instalace systému

Montáž systému gabotherm 1.2.3R je ve srovnání se všemi známými systémy mnohem snazší a rychlejší. Trubka gabomaxR 15 × 1,5 mm má vzhledem k nepatrné tloušťce stěny podstatně větší ohebnost / pružnost a současně má stejný průtok jako trubka 16 × 2 mm. Ve spojení se systémovou deskou z tvarovaného polystyrenu je montáž velmi jednoduchá.

K trubkám gabomaxR byla speciálně vyvinuta systémová deska gabotherm 1.2.3R s integrovanou tepelnou izolaci, izolaci proti kročejovému hluku a vlhkosti z polystyrenu s výstupky pro uchycení trubek. Trubky mohou být do této desky ukládány s rozestupem 7,5 cm a jeho násobky. Systémovou desku gabotherm 1.2.3R s tvrdou svrchní vrstvou a jádrem z polystyrenu s kročejovou izolací, lze velmi snadno bez prořezů zpracovávat krájecím nožem. Tvarové výstupky zaručují přesné dodržení požadované rozteče kotvení trubek dle projektu a chrání trubku před poškození při vlastní montáži.

Do které místnosti?

Nízkoteplotní systémy umožňují přizpůsobit vytápění jednotlivých místností jejich účelu: například kancelář bude vytápěna jinak než byt nebo chodba. Jsou vhodné do obytných i užitných prostor (domov, kanceláře, tělocvičny, bazény, haly aj.) bez omezení.

Moderní nízkoteplotní vytápěcí systém

Podlahové i stěnové topení zaručují energeticky úsporný provoz. Je zabudované v podlaze, či v omítce, a proto nenarušuje architektonické řešení a design interiéru. Patří mezi velkoplošné sálavé topné systémy. Z vytápěné plochy – podlahy nebo stěny – se teplo šíří rovnoměrně do celého prostoru. Teplota vody, která proudí trubkami v podlaze, je nižší než 50 °C, což představuje vysokou provozní úsporu energie.

TEXT: Ing. Pavel Vlach

Autor pracuje v společnosti KKH Brno, která se zaměřuje na komplexní energeticky úsporné systémy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *