Krby a vytápění

Jaký zvolit krb do dřevostavby?

 

A to i ve chvíli, kdy plánujete umístění nového krbu. Jak vybrat ten pravý, aby vyhovoval vám, i samotnému materiálu, ze kterého je váš dům postaven? Podívejte se na soupis nejdůležitějších rad.

 

S vyšší teplotou není problém

 

 

Pokud se obáváte umístit krb do dřevostavby, nemusíte mít obavy. Když se podíváme na technologii stavby, jsou využívány takové materiály, které dokážou žáru odolat celkem dobře. Jelikož na krb je dobré myslet už před samotnou stavbou, lze jeho požadavek zapracovat do projektu a konkrétní místo na obestavbu připravit tak, aby skutečně nehrozilo s ohledem na vysoké teploty jakékoliv riziko. Tím chceme říci, že s umístěním krbu do dřevostaveb dnes skutečně není žádný problém a ani vy z toho nemusíte mít obavy.

 

V kolika místnostech chcete vytápět?

 

 

Nejprve se podíváme na řešení označované jako základní. Jde o možnost využití krbu, tedy krbové vložky jenom v jedné jediné místnosti. A to hlavně jako estetický doplněk, s dodatečnou funkcí, která je založena na tom, že bude možné v této místnosti pomocí krbu také jednoduše přitopit. V tomto případě vám stačí řešit v podstatě jenom design, jelikož právě estetická funkce budce dominovat. Ta nejmodernější řešení ukazují, že už dávno není problémem umístění krbu jenom do rohu, nebo ke zdi. Při vyřešení komínového odtahu je možné zvolit i designové řešení přímo v prostoru. Pro náročné jasná volba.

A co když se rozhodnete krbem nejenom zaujmout své okolí, ale budete s ním chtít také vytápět? Potom se nabízejí dvě následující řešení. Podívejte se na ně a na jejich klady a zápory.

 

Teplovzdušné řešení

 

 

První možnost, jak vyřešit v dřevostavbě vytápění pomocí krbu, je zvolit takzvané teplovzdušné řešení. Jednoduše řečeno se jedná o variantu, u které dochází k vytápění horkým vzduchem. Ten je rozváděný do ostatních místností. Plusem je v podstatě okamžitá účinnost, i snadná distribuce tepla. Negativem jsou v podstatě nulové akumulační vlastnosti, či rozdíly teplot u země a u stropu.

 

Teplovodní řešení

 

 

Existuje i varianta druhá, kterou označujeme jako teplovodní. Ta už blíže připomíná klasické varianty vytápění, pomocí radiátoru, nebo podlahového topení. Dochází zde k využití výměníku, v rámci kterého dojde k ohřevu vody. Ta je následně klasicky distribuována do topného systému – třeba právě do radiátorů. Plusem je rozhodně rovnoměrnost vytápění v místnosti, nebo dobré akumulační vlastnosti. Negativem je doba ohřátí vody na požadovanou teplotu. A tak začátek ohřevu vzduchu v místnosti přece jenom nějakou dobu trvá.

 

Základem je správný výkon

 

 

Jakými hlavními cestami se vydat a jak správně zvolit krb do dřevostavby, to již víte. Na závěr dodejme, že je ještě jeden velmi důležitý parametr, na který je třeba myslet. A to je výkon konkrétního krbu. Jde o parametr, který rozhodně nepodceňujte. Základem výpočtu správného výkonu je celková velikost místností, které bude třeba pomocí krbové vložky vytápět. Roli nehraje ani tak podlahová plocha, jako spíše objem konkrétní místnosti. Čím je vyšší, tím by měl být vyšší také výkon.

Obvykle hrají roli ještě izolační vlastnosti objektu. Jelikož dřevostavby jsou na tom v tomto směru velmi dobré, dá se říci, že není nutné z hlediska výkonnosti přidávat, protože úniky tepla budou minimální. Aby byl zvolen výkon opravdu optimální, doporučíme oslovit odborníka. Také pamatujte na to, že špatný je jak výkon příliš malý, tak i výkon zbytečně naddimenzovaný. Vlivem toho by mohlo docházet k nekvalitnímu hoření.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *