Krby a vytápění

Kachlová kamna: prověřená klasika i moderní architektonický prvek

 

Chalupáři a kamna

U nás jsou kachlová kamna spojena především s fenoménem chalupaření. Zakoupené staré domy byly často kachlovými kamny vybaveny. Městský člověk toužící po návratu k přírodě a romantice starých obydlí pak taková kamna právem považoval za malý poklad, i když jejich masové používání bylo již na ústupu.

To je také důvod, proč je dnes považujeme za více méně krásný historický prvek. Klasická kamna dokázala vždy oživit staré interiéry, je ale dobré uvědomit si, jak dobře dnes plní i svou praktickou funkci.  I když rozehřátí kamen chvíli trvá, naakumulované teplo dokáže skvěle vytápět místnost po celé hodiny.


 

Znovuzrození kamen

Je pravda, že kachlová kamna se hodí především do domů. Byty jsou pro mě přece jenom nevhodné. Pokud uvažujete o kachlových kamnech, je dobré si uvědomit, že budete potřebovat poměrně dost místa a komín, což je především u bytů často problém. Jestli ovšem zvažujete instalaci kamen do domu, máte na výběr z překvapivě široké palety designových variant.

Kachle se dnes uplatňují, jak ve své klasické podobě, tak i ve formě velice moderní. Díky novým materiálům a postupům není problém dohodnout se s architektem na téměř libovolném tvaru nebo celkovém vzhledu. Pokud chcete moderní interiér, nemusíte se kachlových kamen bát. Dokážou splnit všechna kritéria moderní architektury a budou působit neotřele a originálně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *