Krby a vytápění

Pohoda u domácího krbu

Klasický krb je vhodný zejména pro ty, kteří si chtějí vychutnat blízkost ohně a sálající teplo. Jeho tepelná účinnost se pohybuje okolo 15%, a tak nezajistí širší vytápění. Pro odtah spalin je zapotřebí komín s větším průměrem. Podlahy z hořlavých materiálů chráníme nehořlavou podložkou, nebo okolí krbu obložíme nehořlavým materiálem (kámen, keramická dlažba, skleněné dlaždice, ušlechtilá ocel).

Další možností je využití krbových vložek. S nimi se i nejnižší účinnost uzavřených krbů pohybuje mezi 65 a 80% a také spotřeba paliva je výrazně nižší, než u otevřeného krbu. Pokud použijete dvouplášťové krbové vložky s rozvodem teplého vzduchu, můžete dokonce vytápět několik místností současně. Díky nim se krb, původně používaný spíš jako estetický doplněk a zřídkakdy jako zdroj přitápění, může stát hlavním topným systémem.

Pro vytápění jedné místnosti nebo jako doplňující zdroj tepla se více hodí jednoplášťové krbové vložky. Rozehřívají se pomalu a jsou schopny udržet teplo, i když už se v krbu netopí. Ohřívají vzduch, který do krbu vstupuje nasávacími mřížkami pod vložkou, a ten se potom výdechy v horní části krbu vrací zpět do místnosti.

Ti, kteří chtějí mít doma krb, ale nechtějí, nebo nemohou topit dřevem, si mohou pořídit plynovou krbovou kazetu s uzavřeným topeništěm a imitací dřeva.

V krbech byste neměli spalovat syrové a mokré dřevo a nejméně šestkrát v průběhu topné sezóny byste měli nechat komín vymést a vyčistit odbornou firmou. Pak už si můžete jen vychutnávat pohodu – u rodinného krbu.

FOTO: STEKO, Ceskykutil.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *