Krby a vytápění

Stavba vnitřního krbu 1. díl

Pečlivě rozmyslet je potřeba především to, jestli si pořídíme krbová nebo kachlová kamna, krb s otevřeným topeništěm nebo uzavřenou krbovou vložkou. Každý dům či byt potřebuje přizpůsobit topení na míru, důležité je i to, zda bude krb či kamna sloužit jako hlavní zdroj topení nebo jen na přitápění a vytvoření příjemné atmosféry.

Postup

1. Nejdůležitější je vybrat pro krb správné místo. Mělo by být uprostřed místnosti nebo tak,aby se teplo rovnoměrně šířilo. Musí být rovněž vhodný prostup do vyšších pater a na střechu.

2. Po vybrání místa se začnou do stěny značit obrysy, tvar a umístění opláštění komínu krbu. Po obvodu opláštění vysekáme do stěny drážky do kterých bude provázáno cihlové obložení komínu krbu.

3. Pro vestavbu krbu je výhodou silná obvodová zeď, do které je možné krbovou vložku částečně zapustit. Krb tak nebude tolik zasahovat do místnosti. Zapuštění je nutné volit uvážlivě s ohledem na porušení nosnosti stěny.

4. Vnější tvar krbu snadno dotvoříme pomocí tvárnic z porobetonu, ty jdou snadno opracovávat pomocí ruční pily s vidiovým ozubením.Ze stejného materiálu připravíme i soklík pro oblý tvar pod krbem.

5. Do silné stěny je možné okopírovat otisk zadní stěny krbu.Cihly odstraníme nejlépe pomocí sekáče nebo vrtacího kladiva s příklepem.

6. Krbová vložka je umístěna na částečně podvěšeném betonovém soklu ve tvaru půloblouku.

7. Oblouk pod krbovou vložkou, který bude ve vzduchu, je třeba vyšalovat/obednit/ a vybetonovat.Pro vhodný tvar si vyrobíme šablonu.

8. Pro izolaci krbu a komína jsme použili silnou tepelně izolační vatu v rolích potaženou hliníkovou folií.Na přesný rozměr ji můžeme zakrátit pomocí ostrého řezáku, pracujeme v rukavicích.

9. Na dostatečně vytvrdlý vybetonovaný základ můžeme postavit krbovou vložku, zkontrolovat její usazení pomocí vodováhy a začít s přípravou na obezdívání.

10. Pro stavbu a instalaci krbové vložky a její tepelnou účinnost je důležitá kvalitní izolace s tepelnou folií, teplo tak nemizí studenou stěnou ven ale zůstane v místnosti.

11. Krbová vložka je napevno usazena a ozdobný soklík dozděn a vybetonován, můžeme tedy začít s opláštováním a vyzdíváním komínového pláště.

12. Do spodních tvárnic je nutné vyříznout otvory pro větrací průduchy, které budou sloužit k sání a pro výdech teplého vzduchu.Průduch připravíme na velikost konkrétní zakoupené mřížky.

13. Cihly, kterými je krbová vložka obezděna, jsou odolné proti vysokým teplotám, jsou tenké, aby nezabíraly příliš prostoru místnosti Vhodné jsou lehčené porézní,ve větším formátu, práce s nimi rychle přibývá.

14. Tvárnice obložení komína jsou skládány na vazbu, kratší částí jsou kotveny do drážky ve stěně a navázány na cihly zdiva.Z vnitřní strany je opláštění vyloženo tepelnou izolací.

TIP: Jsou-li některé části krbu ovládány elektricky,(např.klapka pro vpouštění vzduchu, ventilátory), je potřeby připravit pro ně rozvody, což musí udělat elektrikář.

Článek je převzatý z hobby magazínu www.ceskykutil.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *