Krby a vytápění

Tepelná čerpadla – topí i chladí velké objekty napříč Českou republikou

Tepelná čerpadla dodaná společností GT-ENERGY najdete např. v nejvyšší obytné budově AZ TOWER v Brně, autosalonech společnostech TUKAS, pivovaru LYER, ZOO v Ústí nad Labem a dalších objektech. Za více než 27 let existence firmy, pracovníci GT-ENERGY instalovali napříč Českou republikou více než 15 000 tepelných čerpadel. Nyní si pojďme ukázat, jak některá z nich pomáhají v konkrétních případech.

 

Hotel Resort RELAX (Dolní Vltavice na Lipně)

 

Tento objekt využívá unikátní kombinace tří specializovaných typů tepelných čerpadel, která snižuje náklady na vytápění a teplou vodu na naprosté minimum a zároveň, je schopna s nízkými náklady pokrýt spotřebu tepla v areálu i při teplotách pod -15° C. Jsou zde využita tepelná čerpadla IVT vzduch/voda a vzduch/vzduch, doplněná vysokoteplotním tepelným čerpadlem vzduch/voda Q-ton.    Celkový výkon instalované technologie přesahuje 200 kW. 

AZ TOWER (Brno)

 

Nejvyšší budova v České republice využívá teplo, teplou vodu i chlad ze čtyř tepelných čerpadel IVT o výkonu 240 kW. Pro akumulaci tepla a chladu slouží 30 metrů hluboké energetické piloty. Použité technologie zajišťují paralelní výrobu tepla pro vytápění s ohřevem teplé vody a chladu potřebného k chlazení serverů.  Náklady na provoz budovy zde výrazně snižuje schopnost tepelných čerpadel zužitkovat odpadní teplo vznikající z chlazení.

 

 

ZOO v Ústí nad Labem

 

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem využívá tepelná čerpadla IVT o výkonu 960 kW a 515 metrů hluboký geotermální vrt s teplotou vody 32 °C. Získané teplo slouží pro vytápění pavilonů se zvířaty, celý systém funguje skvěle a úsporně více než 14 let.

Vytápění a chlazení polyfunkční budovy LIDERA (Brno)

 

Teplo i chlad pro tuto budovu zajišťuje dvojice plynových tepelných čerpadel YANMAR GHP 710 s extrémně odolnými motory YANMAR, jež pro vytápění a chlazení spotřebují pouze 3 kW elektřiny.  Celý zdroj tepla a chladu zabírá pouhých 5,5 metrů prostoru na střeše budovy.

 

V případě zájmu o návrh řešení zdroje levného tepla a vody kontaktujte zástupce GT-ENERGY, rádi Vám pomohou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *