Krby a vytápění

Tepelné čerpadlo uspokojí teplomilné více než plynový kotel

Zjistil to průzkum, ve kterém byla sledována spokojenost skupiny domácností vybavených plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem. Průzkum metodou osobního dotazování provedla agentura Factum Invenio.

Celá skupina dotazovaných se rozhodovala o způsobu vytápění svého rodinného domu v letech 2004 až 2005. Všichni dotazovaní v té době uvažovali o tepelném čerpadle, část z nich se pro něj rozhodla, část zvolila plynové vytápění. Cílem bylo zjistit, jak dotazovaní hodnotí své rozhodnutí po několika letech provozu a to jak po stránce dosahovaného komfortu, tak i po stránce provozních nákladů.

Výsledky průzkumu ukázaly velkou rozdílnost v celkové spokojenosti s vybraným zdrojem tepla. Zatímco všichni dotazovaní majitelé tepelných čerpadel jsou se svým zdrojem tepla spokojeni, skoro pětina majitelů plynových kotlů uvedla, že spokojena není. Plynový kotel by svým známým nedoporučila celá čtvrtina dotazovaných uživatelů plynového vytápění, ale tepelné čerpadlo by doporučili všichni jeho uživatelé.

O výběru zdroje tepla jistě rozhoduje i momentální finanční situace rodiny. Hlavním argumentem pro volbu plynového kotle byly podle respondentů nižší investiční náklady, nikoliv nedůvěra v technologii tepelného čerpadla. Dnes jsou pořizovací náklady na tepelné čerpadlo výrazně nižší než před 5 lety, navíc je možné získat dotaci 75 000 Kč z programu Zelená úsporám.

Tepelné čerpadlo je u nás pro vytápění rodinných domů již zcela běžně používané zařízení. Najdeme ho v každém desátém nově postaveném rodinném domě. V České republice se nejčastěji používají tepelná čerpadla odebírající teplo z vrtů nebo kolektorů pod zahradou, ale získávat zdarma energii je možné efektivně i ze vzduchu. Za pořízení tepelného čerpadla musíte zaplatit o zhruba 200 000 Kč více než za plynové vytápění, ale tato částka se díky velmi nízkým provozním nákladům vrátí obvykle do 7 let. V případě využití dotací z programu Zelená úsporám, je návratnost dokonce jen 4 až 5 let.

Zdroj a foto: Tepelná čerpadla IVT s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *