Krby a vytápění

Zapomeňte na uhlí, plyn či elektřinu – dnes frčí tepelná čerpadla!

Největší předností tepelných čerpadel oproti uhlí, plynu, dřevu a hlavně elektřině jsou suverénně nejnižší náklady na vytápění i ohřev teplé vody. Určitě uvítáte i to, že instalací tepelného čerpadla získáte výhodnou sazbu s dobou nízkého tarifu 22 hodin denně, kterou můžete využít pro veškeré domácí spotřebiče, čímž opět ušetříte. A na pořízení tepelného čerpadla lze čerpat státní dotace.

Tepelné čerpadlo vám rovněž zajistí dlouhodobě vyrovnané náklady na vytápění, protože se nebudete muset zabývat nepředvídatelným růstem cen elektřiny, plynu či uhlí. A ten může být opravdu značný, vzhledem k tomu, že aktuálně jsou ceny tradičních komodit podprůměrné.

Navíc tepelné čerpadlo vám ohřeje i vodu ve venkovním bazénu nebo v létě poslouží jako klimatizace. Lze ho ovládat na dálku mobilním telefonem a má i další prospěšné doplňkové funkce, které konvenčním zdrojům chybí. Přejděme nyní k praktickým zkušenostem s tepelným čerpadlem.

Hlavní výhoda tepelného čerpadla dle uživatelů: Poloviční náklady na vytápění a ohřev vody

Obyvatelům rodinného domu nedaleko Prahy slouží švédské tepelné čerpadlo IVT Greenline C 11 Plus o výkonu 10,9 kW, které odebírá teplo ze tří zemních vrtů a je doplněno elektrokotlem o výkonu 6 kW (elektrický příkon činí 2,2 kW). Jeho majitelé uvádějí na serveru bydleni.idnes.cz: „S tepelným čerpadlem se nám podařilo snížit náklady na vytápění a ohřev vody zhruba na polovinu oproti podobně velkým domům se stejnou obsazeností a potřebou. S jiným způsobem vytápění by byl náš rodinný rozpočet poněkud narušen. Ceny energie porovnáváme se sousedy v okolí. Jen v naší ulici již využívají tepelné čerpadlo se zemními vrty tři domy z osmi.“

Podle uživatelů systém funguje zcela bezproblémově a spolehlivě. Bojler o obsahu 160 litrů, vestavěný v tepelném čerpadle, potřebám rodiny plně dostačuje. Problémem není ani dlouhé koupání malých dětí ve vaně. „Co se týká vytápění, na začátku topné sezóny nastavíme tepelné čerpadlo a regulujeme pouze v případě teplotních anomálií, jinak vše obstará ekvitermní regulace. Před každou topnou sezónou provede technik z instalační firmy kontrolní prohlídku, která trvá asi hodinu. Servisní zásah zatím nebyl třeba,“ dodávají majitelé ekologického domku na základě čtyřletých zkušeností.

Prohlédněte si i další reportáže z domů klientů společnosti IVT tepelná čerpadla. Vaše instalace tepelného čerpadla bude ovšem unikátní, proto její odborníky kontaktujte s online poptávkou po návrhu tepelného čerpadla. Díky tomu bezplatně zjistíte, kolik vám tepelné čerpadlo pomůže ušetřit. Studie vám přijde e-mailem za pár dní.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *