Krby a vytápění

Zima je tady. Jaké doplňkové topení zvolit?

Co víc si přát, než hezky strávené společné chvíle. Já rád na chalupě pracuji, je to pro mě forma uvolnění, protože v práci většinou jezdím autem anebo sedím v kanceláři. Dlouho jsme řešili topení na chalupu, které bude nejvhodnější. Chalupu renovujeme a je z ní celkem parádní bydlení, rád bych se tam s rodinou jednou odstěhoval. Stačilo tedy najít vhodný obchod na elektrické nářadí a další produkty do domu/dílny a zahrady a začít vybírat z různých variant.

Olejový radiátor máme i v bytě

V bytě máme olejový radiátor. Jeho výhoda je, že se olej uvnitř ohřeje a hřeje stále i po jeho vypnutí. Topí celkem rychle a spolehlivě. Olejový radiátor má dlouhou životnost a vyplatí se jím topit dlouhodobě. Rád bych olejový radiátor zřídil na chalupě také. Rozhodl jsem se do nejmenších místností na chalupě pořídit infračervený zářič. Infra topení má spoustu výhod. Je přenosné, skladné a hřeje rychle. Infra topení funguje tak, že ohřívá předměty v místnosti a to včetně lidí a od nich se poté odráží teplo do prostoru. Díky tomu po místnosti nevíří prach. Umístil jsem infra topení do koupelny a malé místnosti, kde občas přespávají děti.

Zvolil jsem olejový radiátor s méně žebry

Olejové radiátory mi přesto připadají jako nejpraktičtější typ přímotopu. Začnou hřát hned po zapnutí a mají nízkou spotřebu energie. Dokonce jsou přenosné, takže do velké místnosti na chalupě jsem zvolil olejový radiátor. Olejové radiátory mají v sobě zabudovaný termostat a díky tomu dokáží v místnosti automaticky udržovat teplotu, jakou nastavíte. Olejové radiátory se obvykle liší příkonem a počtem žeber. Já jsem vybral ten s menším počtem žeber, protože myslím, že takový radiátor do místnosti postačí.

Dbát na bezpečnost je hlavní

Důležitou součástí všech topení ať již infra topení anebo když zvolíte plynové topení či olejový radiátor, je návod a instrukce k instalaci i dodržování bezpečnosti. Je nutné vědět, že pokud hodláte umístit topení třeba do koupelny, tak musí mít odpovídající stupeň krytí. Spočítal jsem si celkové náklady na provoz topení a myslím, že jsem olejový radiátor zvolil dobře. Teď můžeme na chalupu jezdit i v zimě naprosto bez obav a strávíme tam také svátky mezi Vánoci. Těším se na ty chvíle pohody ve vyhřáté chalupě.

Informací mám dost a tak už nezbývá než zakoupit svým výkonem vyhovující produkt pod stromeček.

 

Radiátor olejový MR 1125 a radiátor NWW 1800 (foto: uni-naradi.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *