Kuchyně

5 praktických tipů do kuchyně

Vzhled kuchyně

tipy do kuchyně

Nejdříve se samozřejmě zaměříme na vzhled. Jaká kuchyně bude praktická, tedy snadná na údržbu? Doporučili bychom vám dřevěnou kuchyni, na lesklé jsou totiž vidět veškeré šmouhy a otisky prstů, dřevěná se leštit nemusí.

Také pracovní desku volte s rozvahou. Nemusíte se bát světlejších barev, ale velmi praktický bude například mramor. Díky všelijakým přirozeným skvrnám a čárám nepůjde jen tak vidět nějaká ta šmouha od vaření nebo poškrábání linky.

Co se týče obložení, velmi snadná na údržbu je mozaika, která vám vydrží i několik let. A také keramický obklad nemá žádné spáry, proto je snadný na čištění a velmi odolný.

Uspořádejte si prostor

tipy do kuchyně

Pro každou kuchařinku je výhodou velká kuchyň. Může si po ní tančit, má kam vše odkládat a nemusí se omezovat. Bohužel ne vždy to tak jde. Někdy to zkrátka malá místnost nedovoluje. I přesto byste si měli rozvrhnout kuchyňskou linku do několika zón, a to sice zóna odkládací (sem si budeme moci odložit nádobí, ovoce apod…), zóna přípravy v blízkosti se zásuvkou pro spotřebiče (zde budou probíhat veškeré pečící i vařící kouzla, vyválíte si těsto nebo ušleháte krém) a pokud vlastníte toustovač, kávovar a jiné, pak myslete i na místo pro tyto spotřebiče.

Rozhodně bychom vám doporučili varnou desku. Je mnohem praktičtější než plynový sporák. V případě, že zrovna nic nevaříte, můžete použít desku bez problému jako odkládací plochu.

Uzpůsobte kuchyň své výšce

tipy do kuchyně

Linku vybírejte dle vlastní výšky. Musí se vám na ni dobře pracovat, nějaký ten čas tam trávit budete. V případě, že jste vyšší, pracovní deska se dá zvýšit (třeba pomocí nožiček), také si dávejte pozor, aby se vám nestávalo, že se hlavou bouchnete o vrchní skříňky. V takových případech je lepší kuchyň na míru, než se trápit.

Pořiďte si praktické skříňky

tipy do kuchyně

Místo klasických dvířek, které otevřete a nevidíte až dozadu, případně složitě rukou chmatáte a hledáte, kde co vlastně máte… raději si pořiďte skříňky vysouvací. Vysunete její obsah a budete mít přehled, kde se co nachází.

Také u horních skříněk lze vybírat různé tipy výklopů. Pokud jste menšího vzrůstu, zajisté vám pomůže skříňka, která se vysouvá směrem dolů. Na vše bezproblémově uvidíte a budete mít přehled. Povětšinou se jedná o vysouvací „koš“, kam nádherně sednou všelijaké dobroty, pečící papíry, alobaly a tak dále.

Dnes je hitem umísťovat také troubu či mikrovlnku na úroveň vašeho trupu. Nemusíte se tedy nikam zohýbat a snadno se vám tam budou vkládat připravené dobroty.  

Samozřejmě při skládání nádobí a jiných věcí do kuchyně myslete na pravidlo, že těžké věci by měly být dole, aby se nestalo, že při podávání z výšky byste je na sebe shodily. A také věci, které nejvíce používáte, patří dopředu, zbytek dozadu. Mějte vždy vše při ruce.

Přiveďte do své kuchyně světlo

tipy do kuchyně

V kuchyni je velmi důležité, aby světlo bylo kvalitní. Nemůže se stát, že neuvidíte na krájení a useknete si společně s okurkou i prst! Myslete tedy na kvalitní osvětlení, případně pod vrchní skříňky umístěte zářivky či designová světýlka, která kuchyni dodají kouzlo.

Zdroj fotografií: https://pixabay.com/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *