Kuchyně

Chuť pěstovaná doma

Vhodnými druhy k přímému výsevu do truhlíku za oknem jsou kromě oblíbené pažitky zejména řeřicha, bazalka, dobromysl, různé druhy máty, mateřídouška, saturejka, tymián, yzop, nebo kopr. Ze zakoupených sazenic je snadné vypěstovat libeček, majoránku, meduňku, šalvěj, rozmarýn.

Zelené koření plní v pokrmech důležitou společnou úlohu: povzbuzuje čich, zvýšuje apetit, podporuje vylučování trávicích šťáv a vstřebávání živin a urychluje metabolismus. Do jídel přidáváme čerstvě sklizené bylinky po správné úpravě, k níž používáme různé sekáčky a nerez nože, velmi praktická je rovněž tak zvaná kolíbka.

Pokud se rostlinkám za oknem daří, nejsme většinou schopni všechnu narostlou zelenou masu zpracovat do jídel najednou. Proto bychom měli vhodné části rostlin v optimální vegetačním stadiu, zpravidla před vykvetením, sklidit a připravené ke kuchyňskému zpracování uskladnit. Tradiční sušení je nepraktické – riskujeme, že do částí rostlin vniknou plísně nebo hmyzí škůdci. Lepší je rostlinky zamrazit!

Otrháme mladé listy či nať, omyjeme, necháme okapat, nakrájejíme nebo nahrubo rozmixujeme, napěchujeme do mikroténového sáčku a zamrazíme například v platovém kelímku. Pak stačí potřebnou dávku odkrojit do omáčky nebo polévky. Mražené byliny si tak uchovají maximum aroma, léčivých látek i vitaminů.

FOTO DREAMSTIME, EVA SOLO, KUCHENPROFI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *